Alışveriş Merkezi Tasarısı Yasalaştı!

  • 10 yıl önce eklendi
  • 1431 defa incelendi
  • Puan : star star star 9 incelemede 3,11 puan almıştır.
Alışveriş Merkezlerinin "Pazar Günü Kapalı Olacak" maddesiyle tartışma konusu olan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, yeni düzenlemeler ile TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni Kanuna göre AVM'lerin çalışma saatleri valiler tarafından belirlenecek.

Perakende sektörünün uzun zamandır merakla beklediği Yeni Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısındaki en önemli maddelerden biri olan AVM'lerin Pazar Günü Kapalı olacağına dair madde kanun tasarısından çıkarılmazken, çalışma saatleri Mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ve benzeri hususlar gözetilerek perakende işletmelerin bir kısmının ya da tamamının çalışma saatleri, vali tarafından belirlenebilecek.

Büyükşehirlerde, alışveriş merkezlerine yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve iş yeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye büyükşehir belediyeleri yetkili olacak.

Yeni Kanuna göre alışveriş merkezi, "Bir yapı veya alan bütünlüğü olan, içinde büyük mağaza ya da beslenme, giyinme, eğlenme, dinlenme, kültürel ve benzeri ihtiyaçların bir kısmının veya tamamının karşılandığı diğer iş yerleri bulunan, merkezi bir yönetime ve ortak kullanım alanları ile yönetmelikle belirlenen diğer niteliklere sahip işletme" olarak tanımlanıyor.

Yeni Kanun ile birlikte Alışveriş Merkezlerinde yöresel ürün zorunluluğu da getirildi. Yeni Kanuna göre Alışveriş Merkezlerindeki mağazaların satış alanının en az yüzde 1'ine denk gelecek şekilde yöresel ürünler için yer ayrılacak. Ayrıca alışveriş merkezlerinde, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi ortak kullanım alanları oluşturulacak. Alışveriş merkezlerinde yer alan ortak kullanım alanları, engelliler ile yaşlı ve çocukların ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturulacak.

Perakende işletmelerin açılış ve faaliyeti ile kapanışında gerekli başvuru ve diğer işlemlerin yapılması, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesi, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve bu işletmelere yönelik veri tabanının oluşturulması ile bilgi paylaşımının sağlanması amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde, Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacak.

Yeni Kanunda işletmeler, başlangıç ve bitiş süresi belli olmayan indirimler yapamayacak.



İlgili etiketler : Avm, Avm Kanunu, Alışveriş Merkezleri, Kanun,

Haber Sahibi

Alışveriş Rehberi
  • Eklenme Tarihi

    : 15 Ocak 2015
  • Güncelleme Tarihi

    : Güncelleme Yapılmamış
  • Geçerlilik Tarihi

    : 31 Ocak 2015
  • Trafik

    : 1431

Diğer Alışveriş Rehberi Haberleri

Benzer Haberler