Michelin'den Tatilcilere Güvenlikle İlgili Hayat Kurtaran Öneriler

  • 12 yıl önce eklendi
  • 2171 defa incelendi
  • Puan : star star star 42 incelemede 2,88 puan almıştır.
Dünyanın dört bir yanında yol kazaları her yıl 1.2 milyon kişinin ölümüne ve 40 milyon kişinin yaralanmasına neden olmaktadır. Bu ölümlerin ve yaralanmaların çeşitli sebepleri arasında kötü yol ve hava koşulları, sürücü yorgunluğu ve bakımı iyi yapılmayan lastikler yer alır. Peki, kazalara karşı daha iyi hazırlanmak için anlamınız gereken temel faktörler nelerdir? 

Trafik Kazalarında en yüksek ölüm oranları Temmuz, Ağustos aylarında
Trafik kazalarında, cinsiyet önemli bir faktördür. Avrupa’da geçen yıl trafik kazalarında ölen kişilerin yaklaşık %75’i erkekti. Daha sonra, araç içinde nerede olduğunuz gelir.Yine bu konudaki istatistikler yol kazalarında ölenlerin %62’sinin sürücü, %19’unun yolcu ve %19’dan biraz fazlasının yayalar olduğunu göstermektedir. 15 - 29 yaş aralığında olan kişilerin önde gelen ölüm nedenlerinden olan araba kazalarında yaş da önemli bir faktördür. Mevsimlere göre farklı risklerin bulunduğu da göze çarpıyor: Trafik kazalarında en yüksek ölüm oranları yaz mevsiminde, Temmuz - Ağustos aylarında meydana geliyor.

Cep telefonuyla konuşmayın, emniyet kemerinizi takın
Birçoğumuzun kuralları esnettiği veya ihlal ettiği zamanlar söz konusudur. Fakat iş yol güvenliğine geldiğinde, ödemek zorunda kalacağınız bedel çok yüksektir. Aracınızı kullanırken “zararsız” bir cep telefonu görüşmesi yaptığınızı düşünün: bunu yaptığınızda kaza riskiniz 5 kat artar. Şimdiye kadar yanınızdaki ön koltukta oturan yolcunun emniyet kemerini takmadığına tanıklık ettiniz mi? Emniyet kemeri kullanmanın bir çarpışma anında ölümcül yara alma riskini %50 azalttığını unutmayın.

Hızdan kaçının
Hızın öldürdüğünü hepimiz biliyoruz, fakat hız arttıkça riskin de katlanarak arttığını biliyor muydunuz? Ortalama hızda yapılan %5 hız artırımı yaralanmalara yol açan kazalarda %10’luk artışa ve ölümcül kazalarda %20’lik bir artışa neden olmaktadır. Dolayısıyla, gaz pedalına fazla basmamak için her zamankinden çok daha fazla sebebiniz var.

Yaza uygun lastikler kullanın, lastiklerinizin havasını düzenli kontrol edin
Aracınızın lastiklerinden neyi bekleyebileceğinizi bilin. Daha kaliteli lastikler aracınız için anahtar öneme sahip bir aktif güvenlik özelliktir; bu yüzden yeni lastiklere yatırım yapma zamanı geldiğinde seçiminizi dikkatli yapın. Daha sonra da lastiklerinizin bakımını en üst seviyede tutun.

Lastiğin hava basıncını düzenli olarak kontrol edin; çünkü acil durumlarda durmanız gerektiğinde, işin büyük bölümünü lastikleriniz gerçekleştirecektir. Şunu bir düşünün: yol yüzeyine temas eden tek noktanız dört adet küçük lastik yüzeyidir - dolayısıyla, aracı durdurabilmek için mümkün olan tüm yol tutuş ve durma kuvvetine ihtiyacınız vardır. Her ay lastiklerinize ayıracağınız sadece birkaç dakika siz ve aileniz için uzun vadeli bir güvenlik sağlayacaktır.

Dikkatinizi kaybetmeyin ve doğru lastiklerin hayat kurtarabileceğini unutmayın. “Olabileceklere” karşı hazırlıklı olmanıza yardımcı olabilmeleri için en iyi lastiklerin düzenli bakım gerektirdiğini de aklınızda bulundurun. Lastiklerinin hava basıncı düşük olarak araçlarını kullanan %65 oranındaki sürücüler arasında yer almayın. Yakın zamanda lastiklerinizin basınçlarını kontrol ettiniz mi? Dört lastiğinizde de yeterli diş derinliği var mı? Eğer emin değilseniz, size en yakın lastik uzmanını ziyaret edin ve düşüncesini sorun. Koşullar ne olursa olsun, güvenliği elden bırakmayın.

Kuru yollara dikkat! Kazaların %75’i kuru  yollarda meydana gelir
Aklınızdan geçen şiddetli yağmurlu hava mı? Yoksa buzlu yollar mı? Veya gece yarısı karanlığı mı? Ya da rüzgarlı bir havada patika bir yol mu? Bir daha düşünün. En sık meydana gelen kaza türü aklınıza gelen değildir.

Gerçekte, kazaların çoğu kentsel alanlarda, kuru yollarda ve düşük hızlarda meydana gelir. Virajlı ve kavisli yolların, özellikle de yol ıslak olduğunda, daha büyük risk taşıdığı şeklinde bir genel görüş hakimdir. Fakat genel görüş her zaman salt gerçek değildir. İşin aslı, kazaların %75’i kuru yollarda meydana gelmekte ve sadece beşte biri ıslak yollarda gerçekleşmektedir. Söz konusu virajlar olduğunda, virajlar kazaların %25’inden sorumludur ve bu kazaların yarısı ıslak yolda meydana gelir.

Virajlarda su birikintilerine dikkat edin
Islak yollarda meydana gelen kazaların %99’u da, yolda az miktarda su birikintisi olduğunda meydana gelmektedir. Açıkça görülebildiği üzere, yola çıktığımızda hepimiz dikkati elden bırakmamalıyız. Yoldaki tehlikeler düşündüğümüz kadar basit olmayabilir.

Cuma ve Cumartesi geceleri daha dikkatli olun
Cuma ve Cumartesi geceleri çok ilginç şeyler yaşanabiliyor. Ancak ne yazık ki, bu günlerde haftanın diğer günlerinde oluğundan daha fazla gece ölümleri meydana geliyor. Ancak kural olarak, çoğu yol kazası geceleri meydana gelmez. Ölümlerin neredeyse üçte ikisi sabah 8 akşam 8 arasında meydana gelmektedir. Rakamlar öğleden sonra daha yüksektir ve saat 6’da zirveye ulaşır. İstatistikler bir kez daha insanların genel kanısına zıttır.

Yola dinlenmiş olarak çıkın
Direksiyon başında yorgunluk hepimizin başına gelebilir; dolayısıyla, yorgunluğun tüm kazaların %10’u - 20’sinden sorumlu olduğunu unutmayınız. Alkolün bir risk faktörü olması şaşırtıcı değildir; ancak alkolün Avrupa’daki yol kazalarındaki ölümlerin %25’inden sorumlu olduğunu biliyor muydunuz?

Lastik seçiminde kaliteden ödün vermeyin
Ne kadar iyi bir sürücü olursanız olun veya kaputunuzun altındaki motor ne kadar iyi olursa olsun, güvenliğiniz en nihayetinde aracınızın yola ne kadar iyi temas edebildiğine bağlıdır. Bir düşünün: siz ve yol arasındaki tek temas noktası sadece 4 tane lastik yüzeyidir; dolayısıyla, hemen hemen bir yetişkin insanın eli boyutunda olan bir yüzeye sıkıştırılmış bir yol tutuş kuvvetine ihtiyaç duyarsınız. Günümüzde, araştırma ve geliştirme alanında harcanan milyonların ürünü olan en iyi lastikler, aracınızın aktif bir güvenlik özelliğidir.

Lastikler, güvenliğiniz açısından oldukça önemli bir rol oynar. Düzgün bir şekilde bakımı yapılan doğru lastik hayatınızı kurtarabilir. Düşük kaliteli bir lastik ise, en fazla ihtiyacınız olduğu anda kontrolü kaybetmenize neden olabilir.

Lastik diş derinliklerini kontrol edin
Islak yollarda, temas yüzeyi daha fazla çalışır; suyu lastik dişlerinden geçerek dışarıya çıkmaya zorlar ve aracınızın yola tutunabilmesi için daha kuru bir tutuş alanı yaratır. Elbette, lastiklerinizin doğru hava basıncına ve sağlıklı bir diş derinliğine sahip olduğunu farz ettiğimizde bu durum söz konusudur.  Lastikle ilgili kazaların %36.8’inin yetersiz bakımdan kaynaklandığını unutmayınız. Eğer lastikleriniz doğru basınca sahipse, temas yüzeyi optimum yol tutuşu sağlamak için doğru ebada ve şekle sahip olur. Siz ve yolcularınız için, bunun bilinmesi önemlidir.




İlgili etiketler : Michelin, Yol Kazaları, Otomobil, Lastik,

Haber Sahibi

Michelin
  • Eklenme Tarihi

    : 8 Haziran 2012
  • Güncelleme Tarihi

    : Güncelleme Yapılmamış
  • Geçerlilik Tarihi

    : 30 Haziran 2012
  • Trafik

    : 2171

Diğer Michelin Haberleri

Benzer Haberler