Dünyanın İlk Kapasitör Bazlı Rejeneratif Fren Sistemi Mazda i-ELOOP

  • 13 yıl önce eklendi
  • 3014 defa incelendi
  • Puan : star star star 44 incelemede 3,41 puan almıştır.
Binek Araçlar için Dünyanın İlk Kapasitör Bazlı Rejeneratif Fren Sistemi Mazda ‘i-ELOOP’
Mazda Motor Corporation binek araçlar için kapasitör kullanan dünyanın ilk rejeneratif fren sistemini geliştirdi. Mazda'nın 'i-ELOOP' adını verdiği bu çığır açan sistem 2012 yılında Mazda araçlarında kullanılmaya başlanacak. Sık sık hızlanma ve frenlemenin olduğu sürüş koşullarında, 'i-ELOOP' yakıt tüketimini yaklaşık %10 oranında azaltıyor.

Mazda'nın rejeneratif frenleme sistemi, yüksek miktarda elektrik depolayabilen elektrikli bir komponent olan kapasitörü kullandığı için benzersizdir. Aküler ile karşılaştırıldığında, kapasitörler hızlı bir şekilde şarj veya deşarj edilebilir ve uzun süreli kullanımlarda bozulmaya karşı dayanıklıdır. 'i-ELOOP', yavaşladıkça aracın kinetik enerjisini etkin bir şekilde elektrik enerjisine dönüştürür ve elektrik enerjisi klima, ses sistemleri ve çeşitli diğer elektrikli komponentler için harcar.

Rejeneratif fren sistemleri, bir yakıt tasarrufu teknolojisi olarak gittikçe popüler olmaktadır. Araç yavaşladıkça elektrik üretmek için elektrik motoru veya alternatör kullanırlar; bu şekilde, aracın kinetik enerjisinin bir kısmının geri dönüşümü sağlanmış olur. Hibrid araçlardaki rejeneratif fren sistemleri genellikle büyük bir elektrik motoru ve bu işlem için ayrı bir akü kullanırlar.

Mazda, otomobillerin hızlanma ve yavaşlama mekanizmalarını inceledi ve araç her yavaşladığında hızlı bir şekilde elektrik geri dönüşümü sağlayan oldukça verimli rejeneratif fren sistemini geliştirdi. Hibrid araçların aksine, Mazda'nın sistemi ayrı bir elektrik motoru ve aküye ihtiyaç duymaz.

'i-ELOOP' yeni bir 12V-25V değişken voltajlı alternatöre, düşük rezistanslı elektrikli çift katmanlı bir kapasitöre ve DC/DC dönüştürücüye sahiptir. 'i-ELOOP', sürücü gaz pedalından ayağını çektiği ve aracın yavaşlamaya başladığı andan itibaren kinetik enerjiyi depolamaya başlar. Değişken voltajlı alternatör, enerjiyi depolanmak üzere Elektrikli Çift Katmanlı Kapasitöre (EDLC) göndermeden önce, yüksek verimlilik için 25 V elektrik üretir. Araç içinde kullanım için özel olarak tasarlanmış olan kapasitör, saniyeler içerisinde tamamen şarj edilebilir. DC/DC dönüştürücüsü, aracın elektrikle çalışan komponentlerine enerjiyi dağıtmadan önce voltajı 25 V'tan 12 V'a düşürür. Sistem, gerekli olduğunda araç aküsünü de şarj eder. 'i-ELOOP' araç yavaşladığı zaman çalışır ve motorun elektrik üretmek için yakıta duyduğu ihtiyacı azaltır. Bunun sonucu olarak, "dur-kalk"lı sürüş koşullarında yakıt tüketimi yaklaşık %10 oranında azalır.

'i-ELOOP' adı "Intelligent Energy Loop" (Akıllı Enerji Döngüsü)'dan geliyor ve Mazda'nın akıllı bir şekilde enerji döngüsünü sağlama çalışmalarının bir örneğini teşkil ediyor.

'i-ELOOP', motorun çalışmadığı süreyi arttırabilmek için Mazda'ya özgü 'i-stop' rölantide durdurma teknolojisi ile birlikte çalışıyor.

Mazda, içten yanmalı motora sahip araçların verimliliğini, çığır açan SKYACTIV TEKNOLOJİSİ ile maksimuma çıkarmayı amaçlıyor. Mazda, bunu i-stop, i-ELOOP ve yakıt tasarrufunu olumlu yönde etkileyen diğer elektrikli aygıtlar ile birleştirerek tüm müşterileri için Zoom-Zoom sürüşünün yanı sıra mükemmel bir çevre performansına sahip araçlar sunmaya çalışmakta.
Mazda i-ELOOP sistemi ilk olarak, 42. Tokyo Motor Show'da, SKYACTIV TEKONOLOJİSİNE ve KODO - Canlı Hareket tasarım temasına sahip gelecek nesil sedan olan TAKERI konsept aracında tanıtıldı.


İlgili etiketler : Rejeneratif Fren Sistemi, Mazda İ-eloop, Intelligent Energy Loop, Akıllı Enerji Döngüsü,

Haber Sahibi

Mazda
  • Eklenme Tarihi

    : 11 Aralık 2011
  • Güncelleme Tarihi

    : Güncelleme Yapılmamış
  • Geçerlilik Tarihi

    : 29 Şubat 2012
  • Trafik

    : 3014

Diğer Mazda Haberleri

Benzer Haberler

  • Mazda Mazda'ya 2 Teknoloji Ödülü Daha

    Mazda'ya 2 Teknoloji Ödülü Daha

    Mazda Motor Corporation mühendisleri, bugün, Yokohama Kongre Merkezinde gerçekleştirilen 62. Japonya Otomotiv Mühendisleri Topluluğu (JSAE) ödüllerinde iki Teknolojik Gelişim Ödülü aldı. Bir...
    27 Mayıs 20122394 defa incelendi
  • Turkcell Türkiye'nin Elektriği Turkcell'e Emanet

    Türkiye'nin Elektriği Turkcell'e Emanet

    Türkiye’nin akıllı şebeke dönüşümünde ve enerji verimliliği projelerinde öncü bir oyuncu haline gelen Turkcell, sektörün en önemli organizasyonlarından 2.Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekel...
    10 Mayıs 20141267 defa incelendi
  • Philips Enerji Verimli Aydınlatma ile Mutfak Masrafınızı Bedavaya Getirebilirsiniz

    Enerji Verimli Aydınlatma ile Mutfak Masrafınızı Bedavaya Getireb

    Aydınlatma sektörünün öncüsü Philips, katıldığı 3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nda enerji verimli aydınlatma ile yapılabilecek tasarruflara dikkat çekti. Enerji verimliliğ...
    13 Ocak 20122300 defa incelendi
  • LG LG, CES 2013'te Kolay Kontrol Edilebilir Akıllı Ev Aletlerini Görücüye Çıkaracak

    LG, CES 2013'te Kolay Kontrol Edilebilir Akıllı Ev Aletlerini Gör

    LG ev aletleri tek tuşla dokunma ve akıllı kontrol sistemi ile dikkatleri üzerine çekeceğe benziyor. LG Electronics, kullanım rahatlığı konusunda geliştirilmiş bağlanabilirlik özelliği taşı...
    9 Ocak 20131842 defa incelendi
  • İstikbal Ceyda Düvenci, İstikbal'in Yeni Ürünü

    Ceyda Düvenci, İstikbal'in Yeni Ürünü "Ultra Energy" nin Reklam Y

    Ceyda Düvenci’nin reklam filminde rol aldığı İstikbal’in yeni ürünü “ultra energy” yatakları “iyi uyu, enerjik uyan” sloganıyla dikkat çekiyor. Türkiye mobilya ve yatak sektörünün lider...
    13 Nisan 20123132 defa incelendi