Pirelli Takvimi 50. Yıl Özel Çekimleri Yapıldı

  • 11 yıl önce eklendi
  • 2101 defa incelendi
  • Puan : star star 47 incelemede 2,4 puan almıştır.
 İlki 1964 yılında yayımlanan Pirelli Takvimi, takvimin tarihçesi boyunca yer almış birbirinden ünlü modelleri bir araya getirerek 50. yılını özel bir çekimle taçlandırdı. 50.yıl şerefine gerçekleştirilen çekimde Pirelli takvimlerinde bugüne kadar boy gösteren podyumların en gözde isimleri yer aldı. The Cal™ olarak anılan ünlü takvimin 50. yıl özel çekimlerini, Peter Lindbergh ve Patrick Demarchelier gerçekleştirdi.

Pirelli Takvimi, yayımlandığı her dönemde en iyi fotoğrafçıların sanat eseri olarak ortaya çıktı. Pirelli Takvimi, 50 yıllık tarihi boyunca geleneklerdeki yeni trendleri ve özellikle de kadının modern toplumdaki rolünü ve imajını dünyanın en iyi fotoğrafçılarıyla yansıttı. Pirelli Takvimi’nin ilk baskısıyla birlikte, ünlü sanat yönetmeni Derek Forsyth’in önderliğinde, The Beatles’ın fotoğrafçısı Robert Freeman ve İngiliz Pirelli UK Limited şirketinin ortak çalışması sonucu, moda ve göz kamaştırıcılığın ötesinde sanatsal ve kültürel değerlere sahip, ayrıcalıklı ve arınmış bir efsane doğmuş oldu.

50. yıla özel çekilen Pirelli Takvimi’nin modelleri, podyumun ve Pirelli Takvimi’nin altı ünlü isminden oluşuyor. New York'ta gerçekleştirilen çekimler, Miranda Kerr, Isabeli Fontana, Karolina Kurkova, Helena Christensen, Alek Wek ve Alessandra Ambrosio’nun modelliğinde gerçekleştirildi.

New York’ta gerçekleştirilen çekimlerde poz veren modeller; Karolina Kurkova: 2003 ve 2004, Isabeli Fontana: 2003, 2005, 2009, 2011, 2012 ve 2013, Alessandra Ambrosio: 2003, Miranda Kerr: 2010, Alek Wek: 1999, 2000,2004, Helena Christensen ise 1994 yıllarında Pirelli Takvim’i için objektif karşısına geçmişti. Pirelli Takvimi’nde, daha önce yer alan modellerin kamera karşısına geçmesi ve çekimde siyah beyaz tonlara da yer verilmesi 50.yıla özel yapılan çekim geçmişe vurgu niteliği taşıyor.

Ressam hisleriyle Peter Linderbergh
23 Kasım 1944 Lissa doğumlu fotoğrafçı, Paris, New York ve Arles’te yaşıyor. 1980’den beri dünya moda sektöründe en çok tartışılan yorumcularından biridir. Fotoğrafları siyah-beyaz olup fotoğtaf dilini erken Almanya sinemasından ve 1920’lerin serbest dansından almıştır. 18 yaşına geldiğinde İsviçre’ye taşınmış, 8 ay sonra Luzern’den Berlin’e gitmiştir. Güzel sanatlar Akademisinde akşam derslerine katılmıştır. Vincent Van Gogh’u idol almış ve otostop çekerek Arles’e gitmiştir. Birkaç ay sonra İspanya’ya ve Fas’a kadar devam etmiş, bu seyahat kendisinin 2 yılını almıştır.

Almanya’ya geri döndüğünde, Krefeld Sanat Okul’unda serbest ressamlık bölümünü bitirmiştir. Öğrencilik yıllarında, ilk sergisini Denise René/Hans Mayer’de açmıştır. Konsept Sanatı kendi sanatını etkilemiştir. 1971’de ilgisini fotoğrafçılığa çevirmiştir. 2 yıl boyunca Düsseldorf’ta Hans Lux’un asistanı olarak çalışmıştır.

Doğal ve şaşırtıcı fotoğrafların ustası Patrick Demarchelier
Usta fotoğrafçı, Patrick Demarchelier’in fotoğrafları genellikle çok doğal ve şaşırtıcıdır. Güzelliğin ve kültürün en güçlü simgeleri bile doğal bir canlılık içindedir. Diana’nın oğullarıyla birlikte çekilen portresi büyük ihtimalle Patrick’in en çok tanınan fotoğrafları arasındadır. Bu fotoğraf, Diana’nın 'halkın prensesi' olarak tanınmasına yardımcı olmuştur.

Demarchelier’in fotoğrafları, 30 yıldan fazla zamandır Amerikan, Fransız ve İngiliz Vogue dergileri dahil olmak üzere, büyük moda dergilerinin tanımlanmasına yardım etmiştir. Aynı zamanda, Chanel, Yves Saint Laurent, Louis Vuitton, Dior, Calvin Klein, Gianfranco Ferré, Armani, Max Mara, Moschino, L’Oréal, Pirelli ve Tiffany gibi ünlü müşterileri için reklam fotoğrafları da yaratmıştır. İlk kitabı, Patrick Demarchelier: Moda Fotoğrafçılığı, 1989 yılında yayımlanmış ve FORMS, Photographs ve Exposing Elegance yayınları tarafından takip edilmiştir. 2008 sonbaharı, Demarchelier’in 400 eseri, Paris’teki Le Petit Palais Güzel Sanatlar Müzesi’nde sanatseverlerle buluşmuştur. 2011’de son kitabı, Dior Couture yayımlanmıştır.

Karolina Kurkova
Fotoğraf çekimi Bruce Weber tarafından yapılan 2003 Pirelli Takvimi’nde yer aldı. 2004 Pirelli Takviminde ise Nick Knight tarafından çekimleri yapılan karelerde yer aldı.  Son, gerçek süper modellerden sayılan, Çek güzel, moda ve eğlence sektöründe son yıllarda bir ikon haline geldi.  En çok satan moda dergilerinin kapak sayfalarında ve sayısız moda kampanyalarında yer aldı. Ünlü bir filmde başrolü paylaştı. Fashion TV’de yer alarak yeteneğini bir üst basamağa taşıdı. Yakın zamanda, Kurkova diğer supermodel Naomi Campbell ve Coco Rocha’ya katıldı ve Oxygen Reality dizisi, The Face’de koçluk yaptı.

Isabeli Fontana
2003’te Bruce Weber, 2005’te Patrick Demarchelier, 2009’da Peter Beard, 2011’de Karl Lagerfeld, 2012’de Mario Sorrenti, 2013’de Steve McCurry ile Pirelli Takvimi için objektiflerin karşısına geçti.

Eşsiz güzelliği ve podyumdaki baş döndürücü varlığıyla Isabelli, son yıllarda moda dünyasını diğer hiçbir modelin yapamadığı bir şekilde aydınlattı. Fontana, dünya çapındaki tüm moda dergilerinde yer aldı ve sektördeki editörlerin, tasarımcıların ve fotoğrafçıların büyük gözdesi oldu.

Alessandra Ambrosio
2003 Pirelli Takvimi’nde Bruce Weber’in objektifine poz verdi. Dünyada en çok tanınan süper modeller arasında yer alan, çok yönlü ve yetenekli bir kariyere sahip olan Alessandra Ambrosio aktivist, dünyaca ünlü bir moda marka temsilcisi ve konuşmacı olması gibi işlere imza attı.  90’ların sonunda Brezilya akınıyla Alessandra dünya çapında tanınan bir model konumuna yükseldi. Çarpıcı güzelliğiyle uluslararası şöhret kazanmış ve adını Mod-els.com da ‘İkonik’ modeller listesine yazdırmayı başarmıştır. Dünyadaki Love, Vogue, Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, Elle, Rolling Stone, GQ, Glamour ve Marie Claire gibi prestijli dergilerde 70’ten fazla dergi kapağında yer almıştır.

Miranda Kerr
2010 Pirelli Takvimi’nde Terry Richardson ile çalıştı. Miranda Kerr Avustralya’nın Gunnedah şehrinde doğdu. 1997’de Dolly/Impulse Modellik Yarışmasını kazandıktan sonra modelliğe başladı. Bu başarısı medyanın ilgisini çekti ve aranan yüz oldu. Fakat, modelliğe tam anlamıyla başlayabilmek için lisenin bitişini bekledi. Modelliği kariyer olarak seçmeden önce, beslenme ve sağlıklı psikoloji alanında eğitim veren Doğal Yaşam Akademisi’ne gitti.

Alek Wek
1999 Pirelli Takvimi’nde fotoğrafçı Herb Ritts, 2000 Pirelli Takviminde fotoğrafçı Annie Leibovitz, 2004 Pirelli Takviminde fotoğrafçı Nick Knight ile yer aldı. Elle dergisi koyu tenli, Sudanlı model Alek Wek’i Kasım 1997 kapak sayfasında yer vermekle büyük risk aldı. Fakat sonuç olağanüstüydü. Okuyuculardan ve editörlerden sayısız mektup alındı, insanlar farklı standartlarda güzelliği moda sektöründe görmekten büyük mutluluk duydu. Daha sonradan, Oprah kendi showunda Alek’ten bahsetti: 'Eğer ben büyüme çağındayken sen bir derginin kapağında yer almış olsaydın, şimdiki benliğim çok daha farklı bir noktada olurdu.'

Helena Christensen
Herb Ritts’in fotoğrafçılığıyla 1994 Pirelli Takvimi’nde yer aldı. Dünya çapında öncü modellerden biri sayılan, Helena Christensen, sektörde çok çeşitli bir kariyere sahip. Anne, fotoğrafçı, girişimci ve çevresel eylemci olan Christensen’ın eşi benzeri olmayan bir kariyer hayatı var. Çok sayıda Elle UK dergisinin kapağında yer almasıyla modada onurlandırılmış, ID dergisinde model olmuş, Vogue İspanya ve Elle Brezilya kendilerini tamamen Christensen’a adamışlardır.

Efsanenin Doğuşu
Pirelli Takvimleri, yayınlanmaya başladığı 1964 yılından bu yana dünyanın en önemli sanat olaylarından biri olarak kabul ediliyor. 1964 yılında çıkarılan ilk takvim ile 'Efsanenin doğuşu' gerçekleşmiştir. 1964 yılına kadar çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmaların takvimleri aşağı yukarı birbirine benzer nitelikteydi. Firmalar takvimlerinde kimi zaman ürünlerine, kimi zaman eşsiz doğa manzaralarına yer veriyorlardı. Dünyanın önde gelen diğer firmaları gibi Pirelli’nin takvimleri de 'olağan' görüntüler içeriyordu; otomobil, kamyon, lastik resimleri ve bunların yanında poz vermiş modeller. 1964 yılına kadar rutin işlerden biri olarak görülüyor ve herkes olabildiğince geniş bir kesime hazırladıkları takvimleri ulaştırmaya çalışıyordu. Ancak 1960’lı yılların başlarında Pirelli Grubu’nun İngiltere’deki yöneticileri, o güne kadarki tüm yargıları alt-üst edecek yeni ve heyecan verici bir proje üzerinde çalışıyorlardı. Fırtına yaklaşmaktaydı.

İngiltere’de doğan ve ünü kısa sürede tüm dünyaya yayılan The Beatles, efsanevi bir topluluk olarak kitleleri derinden etkilemeye başlamıştı. Dünyanın hızla değiştiği o yıllarda, İngiltere Pirelli’nin yöneticileri, pazarlama uzmanlarının da yardımıyla statükocu çizgileri değiştirip tıpkı The Beatles gibi insanları derinden sarsacak 'olağanüstü' bir proje geliştirdiler. Ortaya her yönüyle mükemmel bir sanat eseri çıkartılacaktı ve bu sanat eseri, söz gelimi çok ünlü bir ressamın çok değerli bir tablosu gibi, sadece çok seçkin kişilerin ulaşabileceği bir eser olacaktı. Bu proje için Sanat Yönetmeni Derek Forsyth’un önderliğinde The Beatles grubunun fotoğrafçısı Robert Freeman görevlendirildi. Müzikte The Beatles efsane olmaya başlarken, bir başka efsane daha doğmak üzereydi.

İngiliz Sanat Yönetmeni Derek Forsyth ve Robert Freeman’a, yeteneklerini ön plana çıkartabilecekleri her türlü maddi ve manevi destek verildi. Derek Forsyth ve Robert Freeman, yanlarına ilk takvimin iki modeli Jane Lumb ve Sonny Drane’i de alarak, yaratıcılıklarını özgürce ortaya koyabilecek bir çalışma yapmak amacıyla Mayorka sahillerine gittiler.

Kadının ruh ve beden güzelliğini büyülü bir atmosferde yansıtan 1964 Pirelli Takvimi, görkemli bir lansmanla duyuruldu. Medya ve dünyanın önde gelen sanat eleştirmenleri, geleneksel yargıları değiştiren ve fotoğrafçılık sanatında yeni bir dönem başlatan 1964 Pirelli Takvimi’ni hayranlıkla değerlendirdiler. Takvim beklenilen etkiyi uyandırmış ve binlerce kişi bu takvime sahip olmanın bir yolunu aramaya başlamıştı. Ancak, basında sayfalarca yer almasına rağmen, takvim neredeyse hiç kimsede yoktu. O güne kadar kendilerine gelen takvimleri rahatlıkla eşe dosta dağıtmaya alışkın olan Pirelli’nin belirli kademelerdeki yöneticileri bile, eğer yeterince şanslıysalar sadece 1 adet takvim alabilmişlerdi.

Pazarlama uzmanlarının son derece dahiyane olan 'az bulunur' nitelikte bir eser ortaya koyma projeleri, sanatın yaratıcı özelliğiyle birleşince 'efsane' şekline büründü. Deyim yerindeyse müzikte The Beatles neyse, fotoğrafçılık sanatında Pirelli Takvimleri o oldu. Pirelli yöneticileri, kendilerinden takvim talep eden binlerce mektuba nezaketle 'hayır' demek zorunda kaldılar.

Efsanenin babası sayılabilecek İngiliz Sanat Yönetmeni Derek Forsyh, 1974 yılına kadar Pirelli Takvimlerinde görev aldı ve çeşitli fotoğrafçılarla çalıştı. Derek Forsty, en usta fotoğrafçıları, en ünlü mankenlerle, en güzel mekanlara göndermek konusunda eşine az bulunur bir yeteneğe sahipti. Her dönemin en ünlü sanatçılarının görev aldığı Pirelli Takvimleri, sadece seçkin kişilere gönderilen bir 'efsane' olarak yaşamaya devam ediyor.

Pirelli Takvimi Önemli Rakamlar:
40 baskı (2013 dahil), 34 fotoğrafçı, 8 tanesi ikişer kere üretim yaptı: Harry Peccinotti (1968 ve 1969), Francis Giacobetti (1970 ve 1971), Clive Arrowsmith (1991 ve 1992), Herb Ritts (1994 ve 1999), Richard Avedon (1995 ve 1997), Peter Lindbergh (1996 ve 2002), Bruce Weber (1998 ve 2003) ve Patrick Demarchelier (2005 ve 2008). 4 kadın takvimin çekimini yaptı: 1972 yılında Fransız Sarah Moon, 1989 yılında Amerikalı Joyce Tennyson ve 2000 yılında Annie Leibovitz ve alman Inez van Lamsveerde.

FOTOĞRAFÇILAR VE MEKANLAR
1964 Robert Freeman - Mayorka
1965 Brian Duffy - Güney Fransa
1966 Peter Knapp - Al Hoceima, Fas
1967 Yayınlanmadı
1968 Harry Peccinotti - Tunus
1969 Harry Peccinotti - Big Sur, Kaliforniya
1970 Francis Giacobetti - Paradise Island, Bahamalar
1971 Francis Giacobetti - Jamaika
1972 Sarah Moon - Villa Les Tilleuls, Paris
1973 Allen Jones - Londra
1974 Hans Feurer - Şeyseller
1975-1983 Yayınlanmadı
1984 Uwe Ommer - Bahamalar
1985 Norman Parkinson - Edinburgh, İskoçya
1986 Bert Stern - Cotswolds, İngiltere
1987 Terence Donovan - Bath, İngiltere
1988 Barry Lategan - Londra
1989 Joyce Tennyson - Polaroid stüdyoları, New York
1990 Arthur Elgort - Seville, İspanya
1991 Clive Arrowsmith - Fransa
1992 Clive Arrowsmith - Almeria, İspanya
1993 John Claridge - Şeyseller
1994 Herb Ritts - Paradise Island, Bahamalar
1995 Richard Avedon - New York
1996 Peter Lindberg - El Mirage, Kaliforniya
1997 Richard Avedon - New York
1998 Bruce Weber - Miami
1999 Herb Ritts - Los Angeles
2000 Annie Leibovitz - Rhinebeck, N. New York
2001 Mario Testino - Napoli, İtalya
2002 Peter Lindbergh - Los Angeles
2003 Bruce Weber - Güney İtalya
2004 Nick Knight - Londra
2005 Patrick Demarchelier - Rio de Janeiro
2006 Mert ve Marcus - Cap d’ Antibes, Fransa
2007 Inez ve Vinoodh - Kaliforniya
2008 Patrick Demarchelier - Şangay, Çin
2009 Peter Beard - Abu Camp/Jack’s Camp Botswana
2010 Terry Richardson – Brezilya
2011 Karl Lagerfeld - Paris
2012 Mario Sorenti - Korsika
2013 Steve McCurry - Rio de Janeiro


İlgili etiketler : Pirelli, Pirelli Takvimi, Pirelli 50. Yıl Takvimi,

Haber Sahibi

Pirelli
  • Eklenme Tarihi

    : 12 Eylül 2013
  • Güncelleme Tarihi

    : Güncelleme Yapılmamış
  • Geçerlilik Tarihi

    : 30 Eylül 2013
  • Trafik

    : 2101

Diğer Pirelli Haberleri

Benzer Haberler

  • Pirelli Pirelli 2013 Takvimi'nin Çekimlerini Steve Mccurry Gerçekleştirdi

    Pirelli 2013 Takvimi'nin Çekimlerini Steve Mccurry Gerçekleştirdi

    Her yıl merakla beklenen Pirelli Takvimi, bu yıl da dünyanın en güzel modellerini “Afgan Kızı” fotoğrafıyla ünlü Steve Mccurry’nin karelerinde bir araya getirdi. Bu yıl 40’ıncı kez hay...
    12 Eylül 20122416 defa incelendi
  • Pirelli Steve McCurry İmzali 2013 Pirelli Takvimi Görücüye Çıktı!

    Steve McCurry İmzali 2013 Pirelli Takvimi Görücüye Çıktı!

    National Geographic Dergisinin Ünlü Afgan Kızı'nı Fotoğraflayan Steve McCurry imzalı 2013 Pirelli Takvimi Rio'da Tanıtıldı! The Cal™ olarak anılan ünlü takvimin 40. sayısının yaratıcısı Ste...
    28 Kasım 20122114 defa incelendi
  • Pirelli Pirelli 2016 Takvimi Londra'da Tanıtıldı

    Pirelli 2016 Takvimi Londra'da Tanıtıldı

    2016 Pirelli Takvimi, Londra’da yer alan ve 60’lı yıllarda rock mabetlerinden biri haline gelen eski bir fabrika olan Roundhouse’da basın mensubu, konuk ve koleksiyonerlere tanıtıldı. Pirel...
    30 Kasım 20151989 defa incelendi
  • Pirelli 2012 Pirelli Takvimi

    2012 Pirelli Takvimi

    Dünyanın en güzel modelleri ile en yetenekli fotoğrafçılarını özgün ve etkileyici bir temada bir araya getirerek her yıla damgasını vuran Pirelli Takvimi, 2012 sayısı ile meraklılarını y...
    8 Aralık 20113394 defa incelendi
  • Pirelli Pirelli Yola Devam ve Tyrelife ile Aklınız Lastiğinizde Kalmasın

    Pirelli Yola Devam ve Tyrelife ile Aklınız Lastiğinizde Kalmasın

    ‘Pirelli Yola Devam’ programı yenilenen yüzüyle, değişen ve genişleyen özel hizmetleriyle yeni yılda da Pirelli ayrıcalığını yaşatmaya devam ediyor. Yeni yılla birlikte ‘Tyrelife’ lastik sig...
    10 Ocak 20141687 defa incelendi