Okul Servislerini Öğrenciler Denetleyecek

  • 10 yıl önce eklendi
  • 1678 defa incelendi
  • Puan : star star star star 16 incelemede 3,5 puan almıştır.
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, okul servis sürücülerinin trafik kurallarına uyup uymadığını öğrencilerin denetleyeceğini açıkladı. Uygulama önce Bahçelievler ilçesinde başlayacak, daha sonra İstanbul’a yaygınlaştırılacak. Uygulamanın ilham kaynağı ise Renault’nun Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışması 2013 Türkiye Şampiyonu Füsun Yönder Anadolu Lisesi öğrencileri.

Çocuklarımızı emanet ettiğimiz okul servisleri trafikte kurallara uygun ve saygılı biçimde seyrediyor mu? Çocuklarımız gerçekten okul ve ev yolunda güvende mi? Bu servislerde her zaman bir okul sorumlusu bulunmadığına göre, sürücülerin denetimi nasıl gerçekleştiriliyor?

İşte zaman zaman bütün velileri endişeye sevk eden bu soruna, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü hem yaratıcı ve eğitici, hem de güvenli bir çözüm üretti. Servisleri denetleme işini artık servise binen liseli öğrenciler de yapacak. Bunun için geliştirilen eğitim, ceza ve ödül sistemi okul müdürlükleri ve ilçe eğitim müdürlükleri tarafından belirlenip, yine onlar tarafından yakından izlenecek. Öncelikle Bahçelievler ilçesinde başlayacak ve ardından İstanbul geneline yaygınlaştırılacak olan projenin ilham kaynağı ise sistemi geçen yıl kendi okullarında hayata geçiren Füsun Yönder Anadolu Lisesi 10-E sınıfı öğrencileri. Bu öğrenciler Renault, Total, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün üç yıldır düzenlediği “Sizin Fikriniz Sizin Projeniz” yol güvenliği yarışmasında 2012-2013 Yılı Türkiye Birincisi olmuştu.

Söz konusu okul projesinin önümüzdeki yıl İstanbul’un bütün okullarında uygulanmasına ilişkin karar da yine Füsun Yönder Anadolu Lisesi’nde duyuruldu.  Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkan Yardımcısı Fahrettin Ecevit ile birlikte okulu ziyaret eden İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Füsun Yönder Lisesi öğrencilerimizin bu değerli projesini Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Çıkrıkçı önderliğinde önce Bahçelievler’deki okullarda uygulamaya başlayacağız. Ardından uygulama sonuçlarını bütün ilçe milli eğitim müdürlerimizle paylaşıp, projeyi İstanbul’a yaygınlaştıracağız.”

Renult Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da en büyük arzularının bu projenin tüm Türkiye’de uygulanması olduğunu belirtti. Aybar şunları dile getirdi:

“Füsun Yönder Anadolu Lisesi’ndeki gençlerimiz, hepimizi heyecanlandıran, yürekten desteklediğimiz bir yol güvenliği projesi geliştirdi. Çok güzel bir fikir ve gelecekte birçok öğrencimizin okula güvenli biçimde gidip gelmelerini sağlayacak bir proje. Bunun devam edip, yayılması gerekiyor. Bu projenin dalga dalga büyüyüp, önce İstanbul’da ve sonra da tüm Türkiye’de uygulanması en büyük arzumuzdur.”

İki yıl önce projeyi pilot biçimde kendi okullarında uygulayan öğrenciler ise artık okuldaki tüm öğrencilerin bu uygulamaya sahip çıktığını ve denetleme aşamasından sürücüleri uyarı aşamasına geçtiklerini anlattılar.

Servisçini Denetle Trafik Emniyette Projesiyle şoförlere karne verdiler
Füsun Yönder Anadolu Lisesi öğrencileri, artık İstanbul’da uygulanacak “Servisçini Denetle Trafik Emniyette” adlı projelerini şöyle hayata geçirdiler:

Önce denetimi yapacak tüm öğrencilere eğitim verildi. Sonra, denetim için bir form hazırlandı. Formda denetlenecek 11 unsur saptanmıştı:
Trafik ışıklarına uymak. Takip mesafesini korumak. Hız limitine uymak. Araç kullanırken telefonla konuşmamak. Şerit ihlali yapmamak. Öğrencileri uygun yerde indirip bindirmek. Trafik çantası ve ilkyardım çantası bulundurmak. Yayalara yol vermek. Alkollü, yorgun ve uykusuz araç kullanmamak. Emniyet kemeri takmak. Trafik işaret ve göstergelerine uymak.

Öğrenciler İlk denetimi servis şoförlerinin haberi olmadan yaptı. Böylece servis şoförlerinin her gün yaptığı hatalar tespit edildi. Yapılan tespit sonucunda: 10 servis şoförünün 10’u da emniyet kemeri takmıyordu. 8’i araç kullanırken telefonla konuşuyordu. 3’ü hız limitine uymuyor ve takip mesafesini korumuyordu. Hepsi yayalara yol veriyor ve araçlarında ilkyardım çantası bulunduruyordu. Biri ise bir defaya mahsus kırmızı ışıkta geçmişti. Projenin ikinci aşamasında denetim servis şoförlerinin bilgisi dâhilinde gerçekleştirildi. Bu denetimin sonunda: Bir şoför denetlemeye girmeyi kabul etmedi. Diğerleri ise bütün kriterlere yüzde 100 uymaya başlamıştı.

Denetlemelerden alınan sonuçlar değerlendirilerek bir karne haline getirildi ve dönem sonunda “hayatta kalmanın karnesi” şoförler için düzenlendi. Bir sonraki yıl şoförler karnelerine göre işe alınacaklar.

Bütün bunların sonunda ayrıca, projeye katılan öğrencilerin trafik kurallarının hayati önemini anladıkları, yolculuk sırasında aktif yolcu olmayı öğrendikleri, sorumluluk duygularının geliştiği de saptandı.



İlgili etiketler : Renault, Muammer Yıldız, Okul Servisi, Denetim,

Haber Sahibi

Renault
  • Eklenme Tarihi

    : 30 Mayıs 2014
  • Güncelleme Tarihi

    : Güncelleme Yapılmamış
  • Geçerlilik Tarihi

    : 30 Haziran 2014
  • Trafik

    : 1678

Diğer Renault Haberleri

Benzer Haberler

  • Turkcell Turkcell ile Tüm Resmi İşleriniz Tek Bir Uygulamada

    Turkcell ile Tüm Resmi İşleriniz Tek Bir Uygulamada

    Turkcell Resmi İşlerim uygulaması sayesinde, çocuğunuzun sınav sonuçlarından elektrik faturasına kadar pek çok konuda cepten bilgi edinmek mümkün. 6 ayrı mobil bilgi servisini tek bir uygula...
    7 Ocak 20142024 defa incelendi
  • Türk Telekom Türk Telekom’a “İç Denetim Farkındalık Ödülü”

    Türk Telekom’a “İç Denetim Farkındalık Ödülü”

    Türk Telekom, uluslararası bağımsız denetim firması Deloitte tarafından yürütülen denetimden başarıyla geçerek, iç denetim faaliyetlerini uluslararası standartlara göre yürüttüğünü tescil ...
    30 Haziran 20112756 defa incelendi
  • Ar Yıldız Ar Yıldız’a Üst Üste İkinci Kez Tüketici Ödülü

    Ar Yıldız’a Üst Üste İkinci Kez Tüketici Ödülü

    Tüketici Akademisi tarafından bu yıl 24’üncü kez verilen Tüketici Ödülü’nü metal mutfak eşyaları dalında bu yıl yine Ar Yıldız aldı. 9 ilde tüketicilerle gerçekleştirilen araştırma sonucu, ...
    28 Mart 20113756 defa incelendi
  • Turkcell Turkcell’in Akıllı Araç Çözümüyle Velilerin Gözü Arkada Kalmıyor

    Turkcell’in Akıllı Araç Çözümüyle Velilerin Gözü Arkada Kalmıyor

    Turkcell’in okul servislerine özel akıllı araç çözümleri sayesinde veliler çocuklarının okula gidip-gelişini cepten ya da internetten anlık olarak takip ediyor, hem içi rahat ediyor hem ...
    20 Eylül 20112452 defa incelendi
  • Avea Avea'dan Yepyeni Karikatür Ve Astroloji Paketleri

    Avea'dan Yepyeni Karikatür Ve Astroloji Paketleri

    Avea Bilgi ve Eğlence Servisleri müşterilerini iki yeni mobil içerik ile buluşturuyor. Ünlü astrolog R. Hakan Kırkoğlu’nun burç yorumları ve karikatür dünyasının en sevilen isimlerinden Serk...
    5 Kasım 20128444 defa incelendi