Henkel Yılın İlk Çeyreğinde Satışlarındaki Büyümeyi Sürdürerek Kârlılığını Artırdı

  • 12 yıl önce eklendi
  • 1940 defa incelendi
  • Puan : star star star 25 incelemede 3,28 puan almıştır.
Henkel CEO’su Kasper Rorsted’in katılımıyla açıklanan 2012 yılının ilk çeyreğine ait mali sonuçlara göre, Henkel’in satışları yüzde 4,8 oranında artarak, 4 milyar 8 milyon euro’ya ulaştı. Faaliyet gelirleri yüzde 16,6’lık bir artışla 551 milyon euro’ya ulaşan Henkel’in faiz ve vergi öncesi kâr marjı da yüzde 1,3’lük bir artışla yüzde 13,7’ye çıktı. Türkiye’nin de içinde yer aldığı yükselen pazarlardaki büyüme, ortalamanın üzerinde ve yüzde 8,7 düzeyinde gerçekleşirken Henkel CEO’su Kasper Rorsted, bu rakamların 2012 hedeflerine ulaşmak açısından kendilerine güven verdiğini kaydetti.

Yılın ilk çeyreğine dair sonuçların açıklandığı toplantıda konuşan Henkel CEO’su Kasper Rorsted “Henkel, zorlu ve son derece hareketli piyasa koşullarında, yeni mali yıla iyi bir başlangıç yaptı. Sağlam bir organik büyümeyle kârlılığımızı daha da geliştirdik. Bu başarıya tüm iş birimlerimiz katkıda bulundu. Yükselen pazarlarda bir kez daha güçlü bir büyüme gerçekleştirdik. Tüm bu sonuçlarla birlikte, 2012 hedeflerimize güvenle bakıyoruz” dedi.

Rorsted değerlendirmesinde, 2012’ye dönük olarak şu görüşlere yer verdi: “Belirsizliğin ve hareketliliğin piyasaları etkilemeye devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu yüzden yapımızı ve süreçlerimizi buna adapte etmeyi sürdüreceğiz ve bu koşullara rakiplerimize göre daha hızlı ve esnek bir biçimde yanıt vereceğiz.”   

2012 hedefleri teyit edildi
Henkel 2012 mali yılı için belirlediği hedefleri de yeniden onayladı. Bu hedefler arasında, satışlardaki organik büyümeyi yüzde 3 ila 5 arasında, faiz ve vergi öncesi kâr marjını yüzde 14 oranında, imtiyazlı hisse senedi başına kazancı ise en az yüzde 10 oranında artırmak da yer alıyor.

Henkel’in 2012 ilk çeyreğindeki satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8’lik bir artışla 4 milyar 8 milyon euro’ya çıktı. Bu büyümeye Henkel’in tüm iş birimlerinin katkısı oldu. Çamaşır ve Ev Bakım Ürünleri yüzde 4,5, Kozmetik ve Kişisel Bakım yüzde 4 ve Yapıştırıcı Teknolojileri yüzde 5,6’lık organik büyüme sağladı.  

Çamaşır ve Ev Bakım Ürünleri’ndeki bu güçlü performansta yükselen pazarların önemli bir payı oldu. Geçtiğimiz yıl yaşanan siyasal huzursuzluğun ardından Afrika/Ortadoğu bölgesi iyi bir toparlanma yaşayarak çift haneli bir organik büyüme gerçekleştirdi. Doğu Avrupa bölgesinde ise özellikle Türkiye ve Rusya’daki güçlü büyüme, ivmenin devamını sağladı. Kuzey Amerika ve Latin Amerika’da da  güçlü bir büyüme dinamiği yaşanırken, Batı Avrupa’da kıtanın güneyinden kaynaklı olumsuz piyasa koşulları nedeniyle küçük bir düşüş yaşandı.

Kozmetik ve Kişisel Bakım, kârlı büyüme konusunda uzun dönemli pozitif trendini sürdürdü. Satışlar, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre yüzde 4.9’luk bir artışla 861 milyon euro’ya ulaşırken bu büyümeye bütün bölgelerin katkısı oldu. Özellikle Afrika/Ortadoğu ülkeleri ile Asya, çift haneli büyüme rakamlarına ulaştı.

Yapıştırıcı Teknolojileri de 2012’nin ilk çeyreğinde diğer iş kollarında olduğu gibi satışlarını ve kazançlarını artırmayı başardı. Satışlar yüzde 6,2 oranında artışla 2 milyar 1 milyon euro’ya ulaşırken, Doğu Avrupa, Asya (Japonya hariç) ve Afrika/Ortadoğu pazarları bu büyümeye en çok katkı sağlayan bölgeler oldu. Gelişmiş pazarlarda da, bir önceki yılın tersine pozitif bir büyüme yaşanırken özellikle Kuzey Amerika’daki artış dikkat çekti. 

Bölgesel performans
Henkel Batı Avrupa pazarında son derece rekabetçi piyasa koşullarında 1 milyar 437 milyon euro’luk satışlarıyla bir önceki yılın ilk çeyreğiyle aynı sonuca ulaşmış oldu. Güney Avrupa bölgesinde süren finansal krizin etkileri performansı olumsuz şekilde etkilerken, Doğu Avrupa pazarında ise olumlu gidişat sürdü ve satışlarda yüzde 3’lük bir artış yaşandı. Doğu Avrupa’da organik büyüme 6,3’e ulaşırken bunda en önemli pay Türkiye’nin ve özellikle Yapıştırıcı Teknolojileri’nde özel bir büyüme yaşayan Rusya’nın oldu. Afrika/Ortadoğu pazarında ise nominal satışlar yüzde 16,8’lik bir artış göstererek 259 milyon euro’ya ulaştı. Yükselen pazarlara bir bütün olarak bakıldığında bu ülkelerin Grup satışlarının yüzde 41’ini gerçekleştirmesi de dikkat çeken bir diğer veri oldu. Aynı oran 2011’in ilk çeyreğinde yüzde 40 idi.

2012 hedefleri
Tüm bu verilerin ışığında Henkel 2012 mali yılında satışları için öngördüğü yüzde 3 ila 5’lik artışı bir kez daha onayladı. Faiz ve vergi öncesi kârını yüzde 14 oranında artırmak ve imtiyazlı hisse senedi başına kazancı en az yüzde 10 oranında artırmak da Henkel’in ilk çeyrek sonuçları ardından teyit ettiği 2012 hedefleri arasında yer aldı.




İlgili etiketler : Henkel, Mali Sonuçlar,

Haber Sahibi

Henkel
  • Eklenme Tarihi

    : 10 Mayıs 2012
  • Güncelleme Tarihi

    : Güncelleme Yapılmamış
  • Geçerlilik Tarihi

    : 31 Mayıs 2012
  • Trafik

    : 1940

Diğer Henkel Haberleri