Bizim Toptan Halka Arz Edilecek

  • 14 yıl önce eklendi
  • 3937 defa incelendi
  • Puan : star star star star 64 incelemede 4 puan almıştır.
Organize toptan satış sektörüne adım attıktan sadece 8 yıl sonra Türkiye'nin en yaygın toptan mağaza zinciri olmayı başaran Bizim Toptan halka açılıyor.
Mevcut paylarının yüzde 35'i halka arz edilecek olan Bizim Toptan'ın, talep toplama tarihleri 27 - 28 Ocak 2011 olarak belirlendi. Yeterli talep gelmesi halinde Bizim Toptan'ın ana ortağı Yıldız Holding, şirketin mevcut paylarının yüzde 5'ine kadar ek satış hakkını da kullanabilecek.

Bizim Toptan'ın halka arz fiyat aralığı 22,50 - 30,00 TL olarak belirlendi.

Bizim Toptan, 30 Eylül 2010 itibariyle cirosunu bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artırarak 1,06 milyar liraya çıkardı. Şirket'in 2010 yılsonu itibariyle 54 ilde 109 organize toptan satış mağazası bulunuyor.

Sekiz yıllık kısa geçmişine rağmen sektörünün ve Yıldız Holding'in en hızlı büyüyen şirketlerinden biri olan Bizim Toptan halka açılıyor. Aralık 2010'da halka arz için SPK'ya başvuran Bizim Toptan, 27-28 Ocak 2011 tarihleri arasında talep toplamak için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin aldı. Bizim Toptan'ın mevcut paylarının yüzde 35'inin halka arz edilmesi planlanıyor. Yeterli talep gelmesi halinde Bizim Toptan'ın ana ortağı Yıldız Holding, mevcut paylarının yüzde 5'ine kadar ek satış hakkını kullanabilecek. Ek satış hakkı ile birlikte şirketin halka açıklık oranı yüzde 40'ı bulabilecek.

Yurtiçi konsorsiyum liderliğini Garanti Yatırım, yurtdışı konsorsiyum eş liderliğini ise Bank of America Merrill Lynch ve Standart Ünlü'nün üstlendiği halka arzda fiyat aralığı 22,50 – 30,00 TL olarak belirlendi. Halka arz edilmesi planlanan hisselerin yüzde 20'si yurtiçi bireysel ve kurumsal yatırımcılara, yüzde 80'i ise yurtdışı kurumsal yatırımcılara ayrıldı. Bizim Toptan'ın halka arzına aracılık edecek banka ve aracı kurumlar da belirlendi. Toplam 19 aracı kurumunun katılacağı halka arzda hisse almak isteyen yatırımcılar, konsorsiyumdaki aracı kurumların belirli şube ve acentalarına başvurabilecek.

YILDIZ HOLDİNG İÇİNDE DE ÖRNEK BÜYÜME
Halka arz toplantısında konuşan Yıldız Holding Mali İşler Grup Başkanı Cem Karakaş, Bizim Toptan'ın 8 yıllık süreçte sadece sektöründe değil, Yıldız Holding şirketleri içinde de hızlı bir büyüme performansı gösterdiğini belirtti. Şirketin özellikle organizasyon değişikliğine gittiği 2006 yılından sonra istikrarlı bir büyüme kaydettiğini ifade eden Karakaş, "2006 sonrası her yıl ortalama 13 mağaza açarak 2010 yılsonu itibariyle 54 ilde 109 mağazaya ulaştı. Finansal verilere baktığımızda da, 2007-2009 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 9,1'lik bir büyüme grafiği görüyoruz" dedi.

FİYAT İSTİKRARI İÇİN SATIŞ HASILATINDAN PAY AYRILACAK
Halka arzla birlikte şirketin kurumsallaşma sürecinin de önemli ölçüde tamamlanacağını kaydeden Karakaş, halka arzın yapısı ile ilgili de bilgi verdi. Karakaş, şunları söyledi:

"Halka arz ortaklık satışı yoluyla gerçekleşecek. Şirketin iki önemli ortağı olan Yıldız Holding, Golden Horn Investments ve Taner Karamollaoğlu'nun mevcut paylarının satışı yoluyla yapılacak halka arz sonrası Bizim Toptan'ın maksimum yüzde 40'lık bölümü İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başlayacak. Fiyat istikrarını sağlamak için, ek satış yapıldığı taktirde ek satış hasılatı, ek satış gerçekleşmez ise halka arz hasılatının yaklaşık yüzde 14,3'ü 30 gün boyunca fiyat istikrarını sağlayıcı işlemlerde kullanılabilecek."

NET SATIŞLAR % 17, NET KAR % 56 ARTTI
Bizim Toptan'ın finansal verileri ile ilgili de bilgi veren Karakaş, şirketin net satışlarının Ocak-Eylül 2010 arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 1.064 milyon TL olarak gerçekleştiğini söyledi. Aynı dönemde net karın 13,7 milyon TL'den 21,4 milyon TL'ye ulaştığını ifade eden Karakaş, net kar artışının yüzde 56'yı bulduğunu belirtti. Şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) artışının ise yüzde 26,5 olarak gerçekleştiğini kaydeden Karakaş, çalışan sayısının 1.216, mağaza sayısının da 2010 sonu itibariyle 109 olduğunu hatırlattı.

TÜRKİYE'NİN EN YAYGIN TOPTAN SATIŞ ZİNCİRİ
Bizim Toptan'ın ulaştığı il sayısı ile Türkiye'nin en yaygın toptan satış mağazalar zincirine sahip olduğunu vurgulayan Yıldız Holding Perakende Grubu Başkanı ve Bizim Toptan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Yaşar Serdengeçti, şirketin organize toptan satış sektöründe kendi modeli ile geliştiğini vurguladı. Serdengeçti. "Dünyada organize toptan satış zincirleri genellikle şehir merkezinin dışında tek ve büyük ölçekli mağazalarla konumlanmış. Bizim Toptan'a baktığımızda ise tek ve büyük ölçekli mağazalar yerine, "müşterisine en yakın noktada" daha küçük mağazalar görüyoruz. Bunun Türkiye'ye özgü bir başarılı bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Bizim Toptan sahip olduğu deneyimler çerçevesinde birçok müşterinin belirli bir mağazaya ulaşmak için 20 dakikadan fazla seyahat etmek istemediği gözlemlenmiştir. Bizde sistemimizi bu deneyim çerçevesinde kurduk. Bu da mağazaya geliş sayısını artırıyor" şeklinde konuştu.

ORGANİZE TOPTAN SATIŞ SEKTÖRÜ BÜYÜYOR
Türkiye'deki toptan satış sektörü hakkında da bilgi veren Serdengeçti,"AB ülkeleri ile kıyaslandığında 2009-2014 arasında ortalama yüzde 7 olarak öngörülen gıda harcamalarındaki reel büyüme projeksiyonları Türkiye'nin gıda harcaması alanındaki potansiyele işaret ediyor" dedi.

Dünya çapında saygınlığı ve güvenilirliği ile tanınan "Frost & Sullivan"ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye toptan satış pazarının 72,9 milyar TL olarak tahmin edildiğine dikkat çeken Serdengeçti, toplam satış içinde organize toptan satış sektörünün payının 3,5 milyar TL'ye ulaştığını kaydetti. Son dönemde organize toptan satışın, geleneksel pazara göre daha hızlı bir büyüme performansı gösterdiğine işaret eden Serdengeçti, şöyle devam etti:

Geriye dönüp baktığımızda FMCG pazarı yüzde 9,5 civarında büyürken, organize toptan pazarının büyümesinin yüzde 12'lere ulaştığını görüyoruz. Araştırmalar, bu büyüme trendinin organize toptan satış lehine süreceğini gösteriyor. 2009 yılında 3,5 milyar lira olan organize toptan satış cirosunun 2015'te 7,2 milyar lira olması öngörülüyor. Organize toptan satış pazarının orta ve uzun vadede toplam FMCG pazarı içindeki payının yüzde 10 seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor.

PAZAR ORGANİZE LEHİNE GELİŞİYOR
  • Türkiye'de FMCG toptan satış pazarı ile ilgili bir başka araştırma gösteriyor ki, pazarın yüzde 95 gibi büyük bir bölümüne geleneksel toptancılar hakim. Yine aynı araştırma sonuçlarına göre; Türk organize toptan satış pazarı müşterilerinin yüzde 37'sini ufak geleneksel marketler ve bakkallar oluşturuyor. Discount zincirlerin ülke geneline yayılması nedeniyle bakkalların sayısı son birkaç yıldır düşme trendi gösteriyor. Ancak bakkallar da kendilerini yenileyip yavaş yavaş küçük marketlere dönüşüyorlar.
  • Türkiye ekonomisindeki büyüme, satın alma gücündeki artış, nüfusun hızlı tüketim ürünlerine fazla talep gösteren gençlerden oluşması, şehirleşme oranındaki artış ve toptan satış pazarının diğer hızlı tüketim kanallarına göre daha yüksek bir oranda büyümesi, sadece Bizim Toptan için değil, tüm sektör için potansiyel yaratıyor.



İlgili etiketler : Bizim Toptan, Ön Talep, Halka Arz, İmkb,

Haber Sahibi

Bizim Toptan
  • Eklenme Tarihi

    : 25 Ocak 2011
  • Güncelleme Tarihi

    : Güncelleme Yapılmamış
  • Geçerlilik Tarihi

    : 31 Ocak 2011
  • Trafik

    : 3937

Diğer Bizim Toptan Haberleri

Benzer Haberler

  • Denizbank DenizBank'tan İMKB 30 Fonu Halka Arz Ediyor

    DenizBank'tan İMKB 30 Fonu Halka Arz Ediyor

    DenizBank’ın %100 Anapara Koruma Amaçlı B tipi İMKB 30 Fonu halka arz ediliyor. Halka arz 30 Mayıs - 3 Haziran 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek. Sahip olduğu finansal portal anlay...
    27 Mayıs 20112942 defa incelendi
  • Kiler Kiler Alışveriş Halka Açılıyor

    Kiler Alışveriş Halka Açılıyor

    Türkiye'nin yerli sermayeli en büyük perakende zincirlerinden biri olan Kiler Alışveriş, hisselerinin yüzde ...
    14 Ocak 20113946 defa incelendi
  • Türk Hava Yolları THY Satışları 2011 Yılında % 40 Artarak 11.8 Milyar Liraya Ulaştı

    THY Satışları 2011 Yılında % 40 Artarak 11.8 Milyar Liraya Ulaştı

    Türk Hava Yolları’nın 2011 yılı konsolide mali tabloları İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na gönderilerek açıklandı. Bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 40 artıran Türk Hava Yolları ...
    13 Nisan 20122135 defa incelendi
  • Adese Market Adese Halka Açılıyor

    Adese Halka Açılıyor

    Türkiye perakende sektörünün yükselen değeri Adese, halka arzediliyor. Adese’nin halka arzı için talep toplama tarihleri 25-26-27 Ekim, fiyat aralığı 7,75 - 9,75 TL olarak belirlendi. İ...
    24 Ekim 20112613 defa incelendi
  • Türkiye İş Bankası İş Bankası Bonosu Halka Arz Ediliyor

    İş Bankası Bonosu Halka Arz Ediliyor

    İş Bankası, 700 milyon TL nominal değerli,  175 gün vadeli banka bonosu arz edecek.  İş Bankası Bonosu, 14.03.2012 ve 25.04.2012 vadeli Devlet İç Borçlanma Senetlerinin ağırlıklı o...
    30 Eylül 20112120 defa incelendi