Turkcell Mobil İletişim Teknolojileri ile Doğal Hayatı Koruma Altına Alıyor

  • 13 yıl önce eklendi
  • 1801 defa incelendi
  • Puan : star star star star 61 incelemede 4,05 puan almıştır.
KuzeyDoğa Derneği, Turkcell, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle Türkiye’de ilk kez kurtları takibe aldı

Turkcell, KuzeyDoğa Derneği ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ortak protokolü ile Türkiye’de ilk defa kurtlar takip edilmeye başlandı. Yakalanmaları son derece zor olan kurtların özel vericileri, Turkcell’in şebekesiyle GPS koordinatlarını düzenli bir şekilde SMS mesajı olarak yolluyor.

Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell, KuzeyDoğa Derneği ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) arasındaki ortak protokol ile ülkemizde ilk defa bir “Kurt Takip Projesi” hayata geçirildi. Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı’nda yakalanan iki kurda, KuzeyDoğa Derneği tarafından Turkcell hatlı tasma takıldı. Kuzey ve Doğa adı verilen kurtlara takılan vericiler, Turkcell’in geniş kapsama ağı ve mobil iletişim altyapısı sayesinde detaylı ve gerçek zamanlı yakın takip yapılmasını sağlıyor. Vericiler istenirse kurtların GPS koordinatlarını KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ve dernek bilim koordinatoru uzman biyolog Emrah Çoban’a saat başı SMS olarak da yolluyor.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler konuyla ilgili olarak; “Turkcell olarak Türkiye’nin en iyi mobil iletişim altyapısına sahibiz. Müşterilerimize en üstün iletişim olanaklarını sunmanın yanı sıra  birçok sosyal sorumluluk projesine de bu altyapımız sayesinde önemli destekler veriyoruz. Türkiye, doğal hayat açısından müthiş zenginlikte topraklara sahip. Bu değeri koruyarak gelecek nesillerimize aktarmak için üzerimize düşen görevi yerine getirmek istedik. Bu güzel projeyi hayata geçiren KuzeyDoğa Derneği ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi.

Projenin hayata geçirilmesinde büyük katkıları olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yetkilileri ise “Türkiye’de kurtlara ilk defa uydu vericisi takıldığı ve takibe başlandığı”nı ifade ederek, “bakanlık olarak ülkemizin doğasının korunmasında gerekli görülen tüm çalışmaları gerek üniversiteler gerekse sivil toplum kuruluşları ile birlikte yapmaya devam edeceğiz. Çalışmayı başarıyla gerçekleştiren KuzeyDoğa Derneği’ne ve Turkcell’e teşekkür ediyoruz” dediler.

İnsan-kurt çatışmasının azaltılması hedefleniyor

Dünyada son 10 yılın en çok bilimsel atıf alan biliminsanlarından biri olan, 2010 yılında Türkiye’de “Yılın Bilim İnsanı” ve 2011 ABD National Geographic Yılın Kaşifi seçilen KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve ABD Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu da projeye ilişkin şunları söyledi:

“2001 yılından beri Doğu Anadolu’da yaban hayatı, doğa koruma ve ekolojik araştırma projeleri yürütüyorum. 2003 yılında Kars’ın zengin yaban hayatına odaklandım ve 2007 yılı sonunda KuzeyDoğa Derneği’ni kurduk. “Kurt Takip Projesi” ile Anadolu doğal hayatının ayrılmaz parçası olan kurtların yaşama

alanlarının büyüklükleri, mevsimsel olarak kullandıkları alanların belirlenmesi ve insanlar ile ne kadar yakın yaşadıkları ortaya çıkacak. Kurtların hareketleri gözlemlenerek, milli parkta hangi alanları kullandıkları ve ne sıklıkla yerleşim yerlerine geldikleri tespit edilerek, bölgede insan-kurt çatışmasının azaltılması da amaçlanıyor.

2 yıllık hazırlık süreci

Proje için dünyanın en önemli kurt uzmanlarından Zagreb Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Josip Kuşak Türkiye’ye geldi ve KuzeyDoğa Derneği ekibi ile birlikte çalışmalar gerçekleştirdi. 5 hafta arazide çalışan ekip, verici takılan kurtları takip etmenin yanı sıra, milli park içerisinde kurtlara ait ayak izi, dışkı ve diğer izleri de topladı. Proje için Kars’ta kurtları yakalamak için gerekli teknik ekipmanların temini, kontrolleri ve pratik kullanımları konusunda son 3,5 ayı yoğun olmak üzere 2 yıllık bir hazırlık süreci yaşandı. Vericiler 7 ve 11 Ekim’de takıldı. Daha şimdiden her kurt yaklaşık 200 km yürüdü ve neredeyse Sarıkamış-Allahuekber Milli Parkı kadar bir alanı gezdi. Zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı’na (artık Orman ve Su İşleri Bakanlığı), 3 yıl önce, etrafı ağaçsız olan bu milli parkı, ağaçlandırma yoluyla Posof, Gürcistan ve Kafkasların geniş ormanlarına ekolojik olarak bağlamaları konusunda bir öneri götürdük. Türkiye’nin İlk Yaban Hayatı Koridorunun haritasını bakanlığın ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri ile 2011 bahar aylarında hazırladık. Bakanlık koridorun gerçekleşmesi için çalışmalara başladı. Kurtların takibinden elde ettiğimiz bilimsel veriler, Türkiye’de doğa koruma için diğer bir ilk olan “Türkiye’nin İlk Yaban Hayatı Koridorunun” gerçekleşmesinde de çok önemli katkılar sağlayacak.”

KuzeyDoğa Derneği hakkında

KuzeyDoğa Derneği, 15 Ocak 2008 tarihinde Kars, Iğdır, Ardahan, Ağrı ve Artvin illerinde, başta kuşlar olmak üzere tüm doğa canlılarının yaşam alanlarını korunmak, doğa koruma çalışmaları yürütmek, bilimsel araştırma yapmak, çocuklar ve gençler için çevre eğitimleri düzenlemek, toplumda doğa koruma bilincini arttırmak, bu illerde doğa dostu turizmin gelişmesi için çalışmalar yapmak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlarla birlikte çalışmalar yürütmek amacı ile kuruldu. Derneğin üniversite öğrencilerinden ve akademisyenlerinden oluşan bir üye profili bulunuyor. 4 kişilik dernek ekibi Dernek Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Projeler Koordinatörü Önder Cırık, Bilim Koordinatörü uzman biyolog Emrah Çoban ve uzman biyolog ve lisanslı kuş halkacısı Sedat İnak’tan oluşuyor. Dernek Başkanı ve ABD Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Cağan Şekercioğlu, dünyada son 10 yılın en çok bilimsel atıf alan biliminsanından biri. 2010 yılında Türkiye’de “Yılın Bilim İnsanı” ve 2011 ABD National Geographic Yılın Kaşifi seçildi.

Dernek Kuyucuk Gölü’nde yapmış olduğu çalışmalar sayesinde 2008 yılında İngiltere’nin Çevre Nobeli olarak bilinen Whitley Altın Ödülü’nü aldı. Ekibin Kuyucuk Gölü çalışmaları, lobi faaliyetleri, yerel, ulusal ve uluslararası tanıtım faaliyetleri sayesinde Kuyucuk Gölü Doğu Anadolu’nun ilk RAMSAR alanı, Kuyucuk Gölü ve Kars da, Avrupa Komisyonu tarafından 2009 yılında Avrupa’nın Seçkin Turizm Cenneti (EDEN) seçildi. Dernek, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile, Türkiye’de doğa koruma için diğer bir ilk olan “Türkiye’nin İlk Yaban Hayatı Koridoru” projesini de gerçekleştiriyor. KuzeyDoğa Derneğinin çalışmaları ile ilgili detaylı ve düzenli bilgi için: Twitter’da kuzeydoga, sekercioglu ve ya  www.kuzeydoga.org




İlgili etiketler : Turkcell, Kuzeydoğa Derneği,

Haber Sahibi

Turkcell
  • Eklenme Tarihi

    : 15 Kasım 2011
  • Güncelleme Tarihi

    : Güncelleme Yapılmamış
  • Geçerlilik Tarihi

    : 31 Ocak 2012
  • Trafik

    : 1801

Diğer Turkcell Haberleri