Temassız Kartlar Hızlı Büyüyor Alışverişte Bozuk Paranın Yerini Alıyor

  • 12 yıl önce eklendi
  • 1786 defa incelendi
  • Puan : star star star star 32 incelemede 3,56 puan almıştır.
Temassız özellikli kartlar ile gerçekleştirilen ödemeler hızla büyüyor. Nakit ile gerçekleştirilen ödemeler 26 saniye sürerken, nakit ve bozuk paranın yerini alan temassız kartlarla gerçekleştirilen ödemeler ise, sadece 9 saniyede tamamlanıyor.

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) açıkladığı verilere göre, 2012 yılında temassız özellikli kredi kartı ve ön ödemeli banka kartı sayısı toplam 10.3 milyon adede ulaştı. Bu kartlarla aynı yıl 26.6 milyon işlem adedi ile  147 milyon TL tutarında temassız alışveriş gerçekleştirildiği kaydedildi.

Teknoloji alanında gerçekleşen yeni atılımlar paralelinde bankalar, yaptıkları yatırımlar sayesinde ürün ve hizmetlerini geliştirmeye ve kart kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştıracak pratik çözümler sunmaya devam ediyor. Bu ürünler arasında, temassız özellikli kartlar dikkat çekiyor. Sektörde hızlı ve kolay ödeme imkanı sunması ile öne çıkan temassız kartlara ilişkin veriler Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayımlandı.
BKM’nin açıkladığı verilere göre, 35 TL’nin altındaki işlemlerde, şifre girmeden daha hızlı ödeme yapma imkanı sağlayan temassız kartlar her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. 2010 yılında 3.4 milyon olan temassız kart sayısı 2011 yılında 6.3 milyon adede yükseldi. 2012 sonunda ise yüzde 61 artışla 10.3 milyon adede ulaştı. Bu kartların 1.4 milyonunu ön ödemeli banka kartları, 8.9 milyonunu ise kredi kartları oluşturuyor. Bugün, toplam 54 milyon kredi kartının yüzde 16’sı ile temassız ödeme gerçekleştirilebilirken, temassız özellikli kredi kartları  ve ön ödemeli banka kartları ortalama 17.2 TL tutar ile en çok marketlerde kullanılıyor.

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko:
“Temassız özellikli kartlarla gerçekleştirilen ödemeler oldukça dikkat çekici. 2012 yılında işlem adetlerinde yüzde 100’ün üzerinde artış gerçekleşti. Temassız özellikli kart sayısı ise toplam 10.3 milyon adede ulaştı. “2023 Nakitsiz Ödemeler” hedefimizin önemli bir ayağını oluşturan temassız işlemler, daha hızlı ödeme yapma imkanı sunarken, nakit ve bozuk para taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırması ise hayatı kolaylaştırıyor. Önümüzdeki dönemde tüm ön ödemeli banka ve kredi kartlarının nakitsiz özellik taşımasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Temassız Kartlar En Çok Marketlerde Kullanılıyor
Temassız alışverişlerin 2012 yılına ait sektörel dağılımı incelendiğinde, iki sektörün ön plana çıktığı görülüyor. Temassız alışveriş tutarının yüzde 67 oranındaki bölümü marketlerde gerçekleşirken, bu sektörü yüzde 14 oranı ile yemek ödemeleri takip ediyor. Marketlerde gerçekleşen temassız ödemelerde ortalama 17.2 TL tutarında alışveriş yapılırken, yemek ödemelerinde ortalama işlem tutarının 5.4 TL olduğu göze çarpıyor.

Temassız Ödemeler Sadece 9 saniye Sürüyor
BKM’nin yaptığı bir araştırmaya göre, yeni ödeme araçlarına hızlı biçimde uyum sağlayan ülkemizde temassız kartlar ile ödeme yapanlar vakit kaybetmeden alışverişlerini tamamlıyor. 35 TL’nin altındaki alışverişlerde, kartı POS’a yaklaştırmanın yeterli olduğu temassız ödemeler, nakit ile ödemelere göre çok daha kısa sürede gerçekleşiyor. Araştırma sonuçlarına göre nakit ödemeler 26 saniyede, banka veya kredi kartı ile ödemeler 16 saniyede gerçekleştirilirken, temassız ödemeler sadece 9 saniyede tamamlanıyor.

Temassız Alışverişler Hızla Artıyor
Temassız özellikli kartlar ile yapılan alışveriş adetleri incelendiğinde, hem ön ödemeli banka kartları, hem  kredi kartları ile yapılan işlemlerde patlama yaşandığı görülüyor. BKM verilerine göre, ön ödemeli banka kartları ile gerçekleştirilen temassız alışveriş sayısı 2011 yılında 7.5 milyon adet iken, 2012 yılında yüzde 141 oranında artış ile 18.2 milyon adede yükseldiği kaydediliyor. Benzer biçimde, kredi kartları ile temassız işlem adedinin de yüzde 122 büyüyerek 8.4 milyon adede yükseldiği göze çarpıyor.

2012 Yılında Temassız İşlemler Toplam 147 Milyon TL Hacme Ulaştı
Temassız kartlarla gerçekleştirilen alışverişlerdeki artış ile, temassız ödemelerin hacmi de genişliyor. Ön ödemeli banka kartı ile gerçekleşen temassız işlemler yüzde 171 oranında artış ile 30 milyon TL tutarında hacme ulaşırken, kredi kartları ile temassız alışveriş hacminin ise yüzde 243 oranında artış ile 117 milyon TL’ye yükseldiği görülüyor. 2011 yılını toplam 45 milyon TL ile tamamlayan temassız işlemlerin, 2012 yılında toplam 147 milyon TL tutarına ulaşması dikkat çekiyor.

Banka Kartları Bozuk Paranın Yerini Alıyor
Temassız işlemlerde gerçekleşen ortalama tutarlar ise, kartların kullanım amaçlarında fark olduğunu ortaya koyuyor. Ön ödemeli banka kartları ortalama 1,7 TL tutarındaki alışverişler ile bozuk paranın yerini alırken, kredi kartlarının 14 TL ile daha yüksek tutarlı işlemler için kullanıldığı göze çarpıyor. 2012 yılında gerçekleştirilen tüm temassız işlemlerde ortalama tutarın ise 6 TL olduğu görülüyor. Temassız ödemeler sayesinde, kullanıcılar ödeme anında zaman kazanırken, ATM’den nakit çekerek vakit kaybetmiyor, bozuk para ve para üstü gibi sorunlardan kurtuluyor.

İşlem Adedinde Seyahat Ön Plana Çıkıyor
Temassız ödemeler alanında, toplu taşımanın da dahil olduğu Seyahat Sektörü’nün öne çıktığı görülüyor. BKM verilerine göre, 2012 yılında gerçekleştirilen toplam temassız işlem adedinin yüzde 46 oranındaki bölümü bu alanda gerçekleştirilirken, işlem başına ortalama tutar ise 1.2 TL olarak kaydediliyor.

Temassız POS Başına İşlem Adedi 400’ün Üzerinde
Temassız ödeme yapılabilen POS sayısı ise 2009 yılında 18 bin iken, 2012 yılını 61 bin ile tamamladı. Bu artışla beraber işyerleri temassız ödemelere olan inançlarının karşılığını da almaya başladı. 2009 yılında 88 olan POS başına temassız işlem adedi 2012 yılında 435 adede ulaştı ve neredeyse 5 katına çıktı.

Bankalar, Ön Ödemeli Banka ve Kredi Kartları ile Temassız Ödeme İmkanı Sunuyor
Mevcut kartlarla temassız ödeme gerçekleştirmenin mümkün olup olmadığını öğrenmek ise çok kolay. Visa’nın ‘payWave’, MasterCard’ın ‘paypass’, AmEx’in ‘ExpressPay’ olarak adlandırdığı temassız kartların üzerinde ‘dalga’ ( ) sembolü bulunuyor. Kartlarını ve POS’larını temassız özellikli olan kart ve POS’larla değiştirmek isteyen kart sahiplerinin ve işyerlerinin, bankalarına bu talebi iletmesi yeterli oluyor.




İlgili etiketler : Bkm, Bankalararası Kart Merkezi, Temassız Kart,

Haber Sahibi

BKM Express
  • Eklenme Tarihi

    : 11 Mart 2013
  • Güncelleme Tarihi

    : Güncelleme Yapılmamış
  • Geçerlilik Tarihi

    : 31 Mart 2013
  • Trafik

    : 1786

Diğer BKM Express Haberleri

Benzer Haberler

  • Axess Axess'ten Temassız Kart!

    Axess'ten Temassız Kart!

    35 Lira'nın altındaki alışverişlerinizi için şifre girmeden, tek bir dokunuşla, hızlıca yapmanız için Axess'ten Temassız özellikli yeni bir kredi kartı! Mevcut Axess'inizin Temassız öze...
    17 Haziran 20113720 defa incelendi
  • Petrol Ofisi Passolig Kart ile Maç Biletiniz Petrol Ofisi'nde

    Passolig Kart ile Maç Biletiniz Petrol Ofisi'nde

    Aktif POint anlaşmalı Petrol Ofisi istasyonlarına gelerek PASSOLİG Kart başvurusu yapabilir, PASSOLİG Kart’ınıza para yükleyebilir, maç bileti alabilirsiniz. PASSOLİG Kart Nedir? PASSOLİG...
    31 Temmuz 20143984 defa incelendi
  • Sephora Sephora Kart Sizlerle!

    Sephora Kart Sizlerle!

    Sephora White kartınız sayesinde Sephora ile aranızda özel bir ilişki başlıyor. Sephora mağazalarından yapacağınız herhangi bir alışveriş sonrası Sephora kartınıza sahip olabilirsin...
    17 Ağustos 20115618 defa incelendi
  • Sabri Özel Sabri Özel Gold Kart

    Sabri Özel Gold Kart

    Giyimine özen gösteren, kalite ve şıklığı bir arada arayan seçkin kullanıcıları için özel koleksiyonlar sunan Sabri Özel, 2012 İlkbahar-Yaz yeni sezon ürünlerindeki çeşitliliğin yanına “Sabr...
    8 Haziran 20123082 defa incelendi
  • Visa Visa Kart iPad Çekiliş Sonuçları

    Visa Kart iPad Çekiliş Sonuçları

    1 Nisan - 31 Mayıs 2011 tarihleri arasında Visa Kartı ile her 10 TL değerindeki temassız alışveriş yapanlara arasında yapılan çekiliş sonuçunda 250 kişiye Apple iPad 3G (16 GB Wi-Fi)&...
    1 Temmuz 201112810 defa incelendi