Sadri Alışık ve Çolpan İlhan'ı Anma Sergisi MarmaraPark'ta

  • 6 yıl önce eklendi
  • 1713 defa incelendi
  • Puan : star star star star 49 incelemede 4,2 puan almıştır.
Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Sadri Alışık ve eşi Çolpan İlhan'ın Anma Serigi Marmara Park'ta...

Hayatları boyunca sanata değer katan Sadri Alışık ve Çolpan İlhan'ın en değerli eserleri, mektupları ve özel eşyalarından oluşan özel sergi 18-31 Mayıs tarihleri arasında MarmaraPark'ta ziyarete açılacak.

Türk Sinemasına damga vuran bu iki büyük sanatçının anma sergisine herkes davetlidir.

Sadri Alışık kimdir?
Tiyatro ve sinema oyuncusu Sadri Alışık, 5 Nisan 1925'te İstanbul'da doğdu. Çocukluk yıllarında tiyatroya ilgi duyan ve okul piyeslerinde rol alan Alışık, İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra bir süre Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne devam etti.

Amatör olarak 1939'da sahne tozunu yutan Alışık, profesyonelliğe ise 4 yıl sonra "Raşit Rıza Topluluğu Tiyatrosu"nda adım attı. Alışık, Muhsin Ertuğrul yönetimindeki "Küçük Sahne"nin yanı sıra "Karaca", "Site", "Çevre", "Oda", "Kent", "Oraloğlu" tiyatrolarının çok sayıda oyununda yer aldı.

Tiyatrodan sinemaya ilk adımı 1944 yılında Faruk Kenç'in yönettiği "Günahsızlar" filmiyle yapan ve daha çok eğri selamıyla "Turist Ömer", bir türlü gol atamayan "Ofsayt Osman" karakterleriyle dikkati çeken Alışık, hayatı boyunca rol aldığı yüzlerce filmle seyirciyi bazen güldürdü, bazen ağlattı.

Sadri Alışık, fakir ama gururlu, neşeli ve zeki, mülayim aynı zamanda kararlı karakterlere hayat verirken, filmlerde kullandığı replikler seyircinin diline pelesenk oldu.

Şair Attila İlhan'ın kardeşi, oyuncu Çolpan İlhan'la 1959'da dünya evine giren Alışık'ın, 1960'da oğlu Kerem dünyaya geldi.

Alışık, "Afacan Küçük Serseri"deki rolüyle 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü aldı.

Rol aldığı son film olan, Yavuz Özkan'ın yönettiği "Yengeç Sepeti"ndeki rolüyle de 1994 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazanan sanatçı,18 Mart 1995'te vefat etti.

Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilen Alışık, ailesinin öncülüğünde her yıl adına düzenlenen, "Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri"yle yaşatılıyor.

Çolpan İlhan Kimdir?

Çolpan İlhan, 8 Ağustos 1936 tarihinde İzmir‘de doğmuştur. Babasının adı, Muharrem Bedrettin (Günlük yaşamda kısaltılarak Bedri İlhan, annesinin adı Perihan İlhan’dır. Babasının memleketi Sivas Gürün’dür. Şair Attila İlhan‘ın kız kardeşidir. Ayrıca Cengiz adında bir abisi daha vardır. Babası avukatlık yaparken ani bir kararla kaymakamlığa geçmiş sonrasında da İlk ve orta eğitiminin büyük bir bölümünü İzmir ve babasının işi dolayısıyla gittikleri farklı şehirlerde tamamlamış. Balıkesir‘in Sındırgı ilçesine taşınınca Lise eğitimine Balıkesir‘de Balıkesir Lisesi’nde başladı ve sonra da İstanbul‘da yatılı olarak okuduğu Kandilli Kız Lisesi’nden mezun oldu. Ardından da sonra İstanbul Belediye Konservatuarı’nda tiyatro bölümünü ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünden mezun oldu.

Akademi öğrenimi sırasında akademideki arkadaşları ile birlikte “Akademi Tiyatrosu” adıyla bir tnlar hazırladı. Akademinin Tiyatro Kulübü’nün sahnelediği ‘‘Antigone” oyunundaki başrolü ile dikkat çekince, film teklifleri başlar. İlk filmi ‘‘Kamelyalı Kadın”dır. 1957 yılında ilk sinema filmi “Kamelyalı Kadın” filminde başrol oynadı.

Aynı yıl yani 1957 yılında Küçük Sahne tiyatrosunda Münir Özkul ve Uğur Başaran ile “Sevgili Gölge” adlı oyunla ilk profesyonel oyununu oynadı. Burada 3 sene görev yaptıktan sonra Oda Tiyatrosu’nda görev aldı. Daha sonra Kent Oyuncuları tiyatrosuna geçti.

200’e yakın sinema filminde rol alan Çolpan İlhan, 70li yılların sonunda sonra sinemadan koptu ve moda çizimleri yapmaya yoğunlaştı.

1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

1997 yılında her yıl Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri dağıtmakta olan “Sadri Alışık Kültür Merkezi”ni kurdu. Bugün tiyatro oyunları sergilemenin yanı sıra eğitim merkezi olarak ta hizmet vermektedir.

Çolpan İlhan 1959 yılında çevirdiği Yalnızlar Rıhtımı adlı filmde otuz sekiz yıllık hayat arkadaşı Sadri Alışık ile tanıştı. Alışık’la bu filmin uzun süren rıhtım sahnelerinde yakınlaştılar.

Çolpan İlhan, Sadri Alışık’dan önce üç kere nişanlanır. Yönetmen Metin Erksan, oyuncu Fikret Hakan ve Münir Özkul. Ama evlilik kararını Sadri Alışık’tan yana kullandı.

Çolpan İlhan, 20 Ağustos 1959 tarihinde sinema oyuncusu Sadri Alışık ile evlendi. Sadri Alışık 1995 yılında vefat edene kadar da evli kaldılar. Kerem Alışık adında oyuncu olan bir oğlu vardır. Çolpan İlhan, bir röportajında eski gelini Sibel Turnagöl ile hâlâ görüştüğünü ve sahne kostümlerini diktiğine değinmişti.

Çolpan İlhan, 25 Temmuz 2014 tarihinde İstanbul’da bir kalp krizi neticesinde 78 yaşında hayata veda etti.




İlgili etiketler : Sadri Alışık, Çolpan İlhan, Sergi, Marmara Park,

Haber Sahibi

Marmara Park AVM
  • Eklenme Tarihi

    : 8 Mayıs 2018
  • Güncelleme Tarihi

    : Güncelleme Yapılmamış
  • Geçerlilik Tarihi

    : 31 Mayıs 2018
  • Trafik

    : 1713

Diğer Marmara Park AVM Haberleri

Benzer Haberler

  • Ankamall AVM Sadri Alışık ve Çolpan İlhan'ı Anma Sergisi Ankamall'da

    Sadri Alışık ve Çolpan İlhan'ı Anma Sergisi Ankamall'da

     Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Sadri Alışık ve eşi Çolpan İlhan'ın Anma Serigi Ankamall AVM'de.. Sadri Alışık ve Çolpan İlhan’ın hayatına dair pek çok bilinmeyeni de gözl...
    16 Ekim 20181305 defa incelendi
  • Marmara Park AVM Çanakkale: Bir Zafer Destanı Sergisi Marmara Park'ta

    Çanakkale: Bir Zafer Destanı Sergisi Marmara Park'ta

    "Denizde ve karada bir destandır Çanakkale" sergisi Marmara Park'ta! ECE Türkiye tarafından yönetilmekte olan Marmara Park Alışveriş Merkezi, Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümünde, Onur A...
    14 Mart 20181361 defa incelendi
  • Marmara Park AVM Yeni Türkü Konseri Marmara Park'ta!

    Yeni Türkü Konseri Marmara Park'ta!

    Marmara Park konserleri Yeni Türkü ile devam ediyor! ECE Türkiye tarafından yönetilmekte olan Marmara Park Alışveriş Merkezi, Başarılı Müzisyen Derya Köroğlu önderliğindeki, Türkiye’n...
    13 Nisan 20191209 defa incelendi
  • Marmara Park AVM Mirkelam Konseri Marmara Park'ta

    Mirkelam Konseri Marmara Park'ta

    Marmara Park'ın harika konserlerini özleyenlere müjde... Pop müziğin sevilen ismi Mirkelam Marmara Park'ta hayranlarıyla buluşuyor. ECE Türkiye tarafından yönetilmekte olan Marmara Par...
    17 Aralık 20191152 defa incelendi
  • Anatolium Marmara AVM İlhan Şeşen Konseri Anatolium Marmara'da

    İlhan Şeşen Konseri Anatolium Marmara'da

    Anatolium Marmara Cumartesi konserlerinde 2019 yılını son konuğu Türk Pop Müziğinin güçlü sesi İlhan Şeşen olacak. Sadece bir alışveriş merkezi olmaktan çıkıp ziyaretçileri için bir e...
    26 Aralık 20191258 defa incelendi