Migros Son Çeyreğe Çift Haneli Büyümeyle Girdi

  • 12 yıl önce eklendi
  • 1359 defa incelendi
  • Puan : star star star star 24 incelemede 4 puan almıştır.
Türkiye’de modern perakendenin öncü kuruluşu Migros, 2012 yılının ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ciroda %14, faaliyet kârında %10 artış sağladı. Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye ekonomisinin dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alması hedefi çerçevesinde perakendenin 400 - 500 milyar dolarlık hacme erişirken, istihdam ve toplam ekonomiyi de daha üst sıralara çekeceğini vurguladı.

Gıda perakendesinin önemli oyuncularından Migros Grubu, 2012 yılının ilk 9 ayında çift haneli büyüme ve kârlılık hedefine ulaşarak ciroda %14, faaliyet kârında %10 büyüme elde etti. Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, İstanbul’da düzenlediği yıllık değerlendirme toplantısında Migros Grubu’nun iş sonuçları ve hedeflerinin yanı sıra perakende sektöründeki gelecek vizyonlarını da gazetecilerle paylaştı.

Tort: 'Son çeyreğe memnuniyet verici sonuçlarla giriyoruz, çift haneli büyümeye devam'
Migros Grubu, 2011 sonunda Migros, Tansaş, 5M ve Macrocenter markalarıyla zengin çeşit ve çarpıcı fiyatlarla tüm Türkiye’de müşterilerine yakınlaşacağını belirtmişti. 2012 sonuçları ile birlikte, Migros Grubu’nun 2008 - 2012 dönemini kapsayan 4 yıllık süreçte süpermarket odağıyla cirosunu toplamda %50 artırmış olacağını söyleyen Özgür Tort, 2012’nin ilk 9 aylık sonuçlarına göre çift haneli büyüme trendinin devam ettiğini belirtti. Özgür Tort, 'Eylül sonu itibariyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre ciromuzu %14, faaliyet karımızı ise %10 artırmayı başardık. 2012 başında, Şok’un cirosunun, süpermarkete odaklanarak büyümeyle yerine konmasını hedeflemiştik.

İlk 9 aydaki sonuçlar daha önce açıkladığımız 2012 sonu 6.4 milyar TL’lik ciro hedefini rahatlıkla aşacağımızı ortaya koyuyor' dedi. Tort, perakendede sağlıklı büyüme ve sürdürülebilirlik açısından ciro artışı kadar karlılığın da önem taşıdığını belirterek, 'Her iki alanda çift haneli büyümek bizim için çok önemli' dedi.

'100 yeni mağaza açmayı hedeflemiştik, eylül ayı itibariyle hedefe ulaştık, yeni hedef 150 mağaza'
Migros Ticaret A.Ş’nin bugün itibariyle Türkiye’nin 69 ilinde ve yurt dışında toplam 883 noktada tüketiciye ulaştığını ifade eden Özgür Tort, 'Biz en zor kriz dönemlerinde dahi daima gaza bastık ve yaygınlığımızı artırmak için yeni lokasyonlar yaratarak, yatırıma devam ettik. İlk 9 ayın sonunda, yıl sonu hedefimiz olan 100 ilave mağaza hedefine ulaştık. Bu nedenle yıl sonu hedefimizi revize ederek 150’ye çıkardık' dedi.

2012’de yaptıkları yatırım tutarının 170 milyon TL’yi bulacağını açıklayan Özgür Tort, ekonominin çarklarının üretim, ticaret, istihdam ve gelirde kazanmak üzere döndüğünü, bunun kayıtlı olması halinde devletin de kazandığını söyledi. Özgür Tort, 'Migros olarak daima hem müşterimize hem de Migros yapısına değer katmaya odaklandık. Bunu da büyüyerek, yaygınlaşarak gerçekleştirebiliriz. Yıl sonunda toplam mağaza sayımızı 890’a çıkarmayı bekliyoruz. 2013’te ise 1000 mağaza sayısını aşmayı hedefliyoruz' dedi. Bugünkü ekonomik kurguda alışverişin kısıtlılıklar değil, çoklu seçenekler üzerinden geliştiğini söyleyen Özgür Tort; 'Biz tüketicinin seçme hakkına inanarak, seçenekleri çoğaltarak ve yakınına getirerek erişimi artırdık' dedi.

'Migros’ta bulunan ürünlerin 5’te biri taklit edilemez. Bize özgü Sadece Migros’ta ürünler, taze gıdalar fark alanlarımız. Yoğurt, toz şeker, un, yağ gibi temel gıdalarda Türkiye’nin en ucuzuyuz, Migros bu ucuz fiyatlarla hanelerin de arza erişimini artırdı, tonaj artışı üç misli oldu'
Migros’ta tüketicinin beğenisine sunulan ürünlerin %20’sinin Migros markalı özel ürünler, sadece Migros için üretilen markalı ürünler ve taze gıdalar olduğunu söyleyen Özgür Tort, şöyle devam etti: 'Sadece Migros’ta dediğimiz bu ürün grupları katiyetle taklit edilemez, bize özgü ürünler. Dolayısıyla en önemli fark alanımızı oluşturuyor. İkinci odağımız markalarda çok zengin seçenek ve çeşitlilik. Bu iki odağımıza her zaman farklı bir özenle yaklaşıyoruz, önümüzdeki dönemde de bu hassasiyetimiz devam edecek.' Taze gıdalar arasında et, unlu mamuller, balık ve sebze-meyve reyonlarının 12 ay boyunca bol çeşit ve ayırt edilir tazelik ve lezzetle tüketicinin beğenisine hitap ettiğini vurgulayan Özgür Tort, 'Temel gıdalarda ve en yüksek talep gören taze ürünlerde üreticilerimizle birlikte çok önemli ek bir çaba gösterdik. Fiyatlarımızda kalıcı bir reel düşüş sağladık. Bugün rahatlıkla ifade edebilirim ki, Migros ve Tansaş markalı yoğurt, toz şeker, un, yağ, süt gibi ürünlerde Türkiye’nin en ucuzuyuz. Migros Grubu’nun bu fiyatlarla hanelere erişimi arttı, hanelerin de arza erişiminin memnuniyet verici biçimde arttığını gözlemliyoruz.

Bu ürünlerin tonaj olarak satışı 3 katına çıktı. Bu ürünlerin tazeliklerinin muhafazası, her günkü lojistik ihtiyaçlarının verimlilik odaklı karşılanması Türkiye’de sadece Migros deneyimi ile mümkün. Meyve Sebzede ITU‘lu ürünler, ette kendi entegre tesisimiz bizi ayrıştırıyor. Taze gıdalar günlük alışverişin en önemli unsurları, bu nedenle iyi hizmet ve çok uygun günlük fiyatlar bizim erişimimizi artırdı, her gelir grubundan müşterimizi bize daha da yakınlaştırdı. En mütevazı gelir gruplarında cüzdan payında önemli yükseliş var. Yılda 250 milyon müşterimize hizmet veriyoruz' dedi. 

'Unutmayın açılan her mağaza Türkiye’nin her bölgesinde üretilen malların yürüyen banta konması demektir. Migros olarak 2023 hedeflerine en büyük katkıyı yapmak üzere hızlı büyüme yolunda ilerliyoruz'
Cumhuriyet’in 100. kuruluş yılı olan 2023’te belirlenen hedefler arasında Türkiye ekonomisinin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesinin yer aldığını hatırlatan Özgür Tort, şöyle devam etti: '2023’te 10 büyük ekonomi arasına girme hedefi çerçevesinde kişi başına düşen gelirin 25 bin dolar olması öngörülüyor. Bu hedefle 2023’te tahmini olarak 80 milyon nüfusla birlikte 2 trilyon doları bulan bir GSMH büyüklüğünden söz edebileceğiz. Bugün Türkiye’de 74 milyon nüfusla, 10.400 dolar kişi başı milli gelirle perakende pazarının 200 milyar dolar olduğunu biliyoruz. Buradan milli gelirin %25’inin perakendeye döndüğünü anlıyoruz. Kişi başına gelirin 35 - 40 bin olduğu Avrupa’da milli gelirin en az beşte biri perakende harcamalarına gidiyor. 80 milyon nüfusla 2023 yılında arzu edilen hedefe ulaşıldığında, perakendeye dönüşün %22 olması öngörülebilir. Bu durumda Türkiye perakende pazarı 400 - 500 milyar dolar arasında müthiş bir büyüklüğe ulaşabilecektir. Buradaki kritik soru bunu nasıl başaracağımızdır. İşte bu noktada ekonomide lokomotif etkisi yaratan perakende vizyonunun önemini düşünmeliyiz. Türkiye dünya perakende sıralamasında 14’üncülüğü ile, GSMH bakımından ülke sıralamasının birkaç basamak önünde gidiyor. Perakende artan milli geliri yarattığı değer zinciriyle üretime, ticaret yoluyla mal ve hizmetlere erişime ve bunlara paralel olarak lojistik, finans, teknoloji gibi alanlara geri dönüştürüyor. Böylece bu döngü yeni istihdam ve gelir yaratıyor. Bu nedenle lokomotif ve kritik önemde.' Bu çerçeveden bakıldığında perakendenin 2023 hedefleri için önemli bir lokomotif görev üstleneceğini söyleyen Tort, 'Migros olarak 2023 hedeflerine en büyük katkıyı yapmak için; hem yaygınlaşma hem de yeniliklerimizle modern perakendeye değer katarak talep yaratma noktasında öncü rolümüzün tüm gereklerini yerine getireceğiz. Bu büyümenin çeşitli korumacı yaklaşımlarla sınırlandırılmaması, tam aksine her perakende temsilcisinin ister modern kanalda ister geleneksel kanalda olsun bu büyümeyi yaratacak kendi büyüme politikasını oluşturması gerekiyor. Dünya sıralamasında üst liglere çıkmak, ancak altyapının ve dağıtım kanallarının geliştirilmesi, kayıtlı ekonominin büyütülmesiyle mümkün' dedi.

Özgür Tort, perakende sektöründeki gelişimin ekonominin geneline olan etkisi hakkındaki değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 'Unutmayın açılan her mağaza Türkiye’nin her bölgesinde üretilen malların yürüyen banta konması demektir. Bu bantlardan geçen ürünler milyonlar bazında mağazalarda sahiplerini bulur, hanelerin ürünlere erişimini artırır, böylelikle yeniden büyüyen üretime imkan verir. Bu zincirden pek çok sektör olumlu etkilenir. Ama en önemlisi istihdam üzerinde oluşan pozitif etkidir. İstihdam edilen insan faktörü gelire dönüşür. Biz direkt 18 bin 500 kişilik istihdam yaratıyoruz, indirekt olarak ise daha geniş bir halkada istihdama katkımız var. Her şeyin kayıtlı olduğu, yaratılan gelirin ve değerin devlete de kaynak oluşturduğu bu yapının geliştirilmesi ekonominin bütününe etki edecek önemdedir.'

'Yeni dönemde talebe yanıt veren değil, yeni talep yaratan kazanacak, temalı alışverişle iki bayramlık ilave talep yarattık'
Yeni dönemde arzu edilen büyüklüklere erişmek için 'yeni talep yaratmak' gerektiğine dikkat çeken Özgür Tort, 'Mevcut talebi yanıtlamak elbette önemli ama ilave talep yaratmak da bir o kadar önemli' dedi. Tort, Migros Ticaret A.Ş’nin ilk 9 ayda müşteri sayısının arttığını; bu artışların bir bölümünün yeni açılan mağazalardan geldiğini ancak mevcut mağazalardaki birebir müşteri sayısı artışının da etkili olduğunu söyledi. Migros Ticaret A.Ş. olarak yaklaşık 2 yıldır tematik alışveriş konseptiyle alışverişte talebe farklı bir yön verdiklerini ve yeni nedenler yarattıklarını anlatan Özgür Tort, 'Tematik dönemlerimize tüketici inanılmaz ilgi gösterdi. Alışılagelmiş haliyle yüksek tempoda satış yaptığımız bayram dönemleriyle kıyaslayacak olursak, tematik dönemler sayesinde en az iki bayram kadar yeni talep yarattık, iki bayram kadar ilave satış yaptık. Bu talep üreticilere yeni kulvarlar açtı ve birlikte fark yaratma fırsatı sağladı' dedi.

'Benim Ofisim ile bir ilke imza attık, artık mağazalarımız ofisten değil mağaza içerisinden yönetiliyor'
Migros Ticaret A.Ş. olarak perakende sektörüne cesaret veren, ilham veren yenilikleri hayata geçirmeye devam ettiklerini belirten Özgür Tort, Benim Ofisim adlı yeni uygulamanın detaylarını da ilk kez basın mensuplarıyla paylaştı. Türkiye ve dünyada gıda perakendeciliğinde ilk olan bu uygulama, mağazaların ofisten değil mağaza içerisinden yönetilmesini sağlıyor. Mobil olarak raporlama ve yönetim araçlarının kullanıldığı uygulamayla Migros mağaza yöneticileri ellerindeki tablet bilgisayarlar aracılığıyla hangi stoğun azalmakta olduğunu, hangi ürünlerin az veya çok satıldığını, hangi ürünlerle birlikte en çok hangi ürünün satın alındığını en fazla üç saniyede açılan raporlarla takip edebiliyor ve varsa operasyonel sorunları anında görüp hızlı, efektif kararlar alarak harekete geçebiliyorlar. Benim Ofisim uygulamasının şu anda Migros, Tansaş, MacroCenter ve M-jet olmak üzere tüm mağaza müdürleri tarafından kullanıldığını belirten Özgür Tort, 'İlerleyen aşamalarda, tablet çözümünün yeni uygulamalarıyla beraber reyon şefleri ve denetim ekipleri tarafından da etkin bir şekilde kullanılmasını hedefliyoruz' dedi. Tort, bu uygulamanın hayata geçtiği 5 ay içinde toplam zaman maliyetinde düşüş, operasyonel hızda ve müşteriyle iletişimde iyileşme yakaladıklarını açıkladı. Tort:' Migros’ta yenilik markanın ve kurumun kimliğinde ana unsur olarak yer alıyor. Mobil ofis dünyada bir ilk uygulama, bu uygulamanın da desteğiyle son bir yıl içinde rafta mal bulunurluğunu %3 arttırdık. Mağazalarda basılan raporlar %40 azaldı, maliyetten tasarruf oldu. Müşteri ile geçirilen zaman arttı' dedi. 





İlgili etiketler : Migros,

Haber Sahibi

Migros
  • Eklenme Tarihi

    : 21 Kasım 2012
  • Güncelleme Tarihi

    : 21 Kasım 2012
  • Geçerlilik Tarihi

    : 21 Aralık 2012
  • Trafik

    : 1359

Diğer Migros Haberleri